Átlátszó: Majdnem másfélszer drágább a szegedi Aldi egy London mellettinél

Az Átlátszó újságírója azt vizsgálta meg, hogy a kormánypropaganda szólamainak megfelelően valóban rosszabb-e a megélhetési helyzet az egyik nyugat-európai országban, jelesül Angliában. Egy szegedi és egy London közeli Aldit vizsgálva azonban arra jutott, hogy a magyarországi áraknál számos élelmiszert akár jóval alacsonyabban is kínál az angol Aldi.

Az Átlátszó cikkében megemlíti, hogy a KESMA alá tartozó Világgazdaság úgy ír Angliáról, hogy öt évvel vetheti vissza a brit reálbéreket az ottani infláció, valamint közel fél évszázados csúcson a pénzromlás mértéke a szigetországban. A lap azt is írja, hogy a nagyon magasnak számító magyar élelmiszerinfláció viszont világszinten is előkelő helyen van, messze megelőzve az angliait, miközben a forint 2019 óta 18 százalékkal gyengült.

A cikkben 440 forintos angol fontot vettek alapul a költségek átszámításánál. A termékek árait egy London közeli és egy szegedi Aldiban hasonlította össze a cikk szerzője úgy, hogy ugyanazokat a termékeket kereste: liszt, olaj, csirkeszárny, csirkecomb, eper, áfonya, krumpli, cherry paradicsom, friss lazac, brokkoli, vaj, tej, tejföl, tojás és 3 rétegű WC-papír.

A tojásból és a WC-papírból kivéve mindenből egy kilót, vagy litert vett alapul az esetlegesen eltérő kiszerelés miatt. A cikkben továbbá megemlítik, hogy a szegedi Aldiban a tojás és olaj sincs már hetek óta hatósági áron, így ezeknél a drágább termékek voltak a mérvadóak. És itt jön az első meglepetés: az angol termékekből összerakott kosár

közel másfélszer drágábbért jön ki a szegedi Aldiban.

Míg az angliai áruházban a fent említettek szerinti termékek a 440 forintos árfolyamon átszámítva 25 962 forintra jöttek ki, addig a szegedi Aldiban mindez 36 760 forintba került. Az Átlátszó cikkében található grafikonon az látszik, hogy szinte csak a liszt és az eper olcsóbb itthon, minden más drágább. Ezek közül is a lazacfilé, a vaj, a szőlő és az áfonya és a brokkoli ára nagyon magasan veri az angliait nálunk.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A cikk a numbeo.com adatait alapul véve azt is kiszámította, hogy a lakhatást is figyelembe véve mennyit tudnak a London közeli angolok, illetve a budapestiek megspórolni az átlagfizetésükből. Az jött ki, hogy havonta 606 320 forintja marad egy angliai átlagkeresőnek a fenti vásárlói kosár alapján a hónap végén, a spórolt pénzből pedig 23,3 ilyen kosarat tudnának venni. Ehhez képest Magyarországon mindez a havi 169 582 forintból 4,6 Aldis kosárra adódott.

Hozzá kell azonban tenni, hogy a szolgáltatások és más egyebek árai eltérhetnek a két országban (akár a lakhatás, vagy a vásárlói kosár tekintetében), így a fenti példa is torzíthat egy valós, átlagos hétköznapot élő embernél, mindenesetre jól szemlélteti a különbségeket az élelmiszeráraknál és az átlagfizetéseknél. A vásárlói kosárból kimaradt például a kenyér, ám az speciel hatalmasat drágult itthon, így valószínűleg csak növelné az eltéréseket.