Új lemezt adott ki a huszonéves szegedi rapper, aki szerint a város nem a legalkalmasabb a korosztálya számára

Az akkor még a régi Index 2019-ben csinált egy interjút Gyuris Bencével, ahol elmondta: „Az én Szegedem, csupa magányos hely.” A szegedi rapper-producer akkor még azt állította, hogy előadóként nem nagyon ismerik szülővárosában. A napokban a régi indexesek által alapított Telex interjúzott újra vele. Az After Podcast adásában Sajó Dávid, a lap újságírója kérdezte Gyurist, aki azt is elárulta, hogy már elhagyta Szegedet és Budapestre költözött.

Még csak 18 éves volt, amikor 2017 decemberében megjelent a Szellemország című bemutatkozó albuma, amit még az Index válogatott be az év húsz legjobb magyar megjelenése közé. A mára még mindig csak 24 éves Gyuris Bence a Soundcloudon kezdte karrierjét, majd a Z generáció legfontosabb arca lett. Bár nem lett mainstream rapsztár itthon, a havi közel 130 ezres lejátszással az élmezőnyhöz tartozik. Január elején hozta ki a negyedik szólólemezét Úton címmel, mely saját bevallása szerint is „sokkal inkább kifelé forduló” lett, mint az előzőek.

Az Útonról azt mondta: „Kevésbé érdekel, hogy mit látnak belőlem. Jobban el tudom engedni azt a szorongást, hogy úristen, most erről meg arról beszélhetek? Megmutathatom ezt az oldalam?” Szerinte a régi számaihoz képest végre megjött az önbizalma. Az új lemez a szegedi rapper életének egy átmeneti szakaszát mutatja be, amelynek része az is, hogy

egy ideje már elköltözött Szegedről Budapestre.

Mint mondta, ez a költözés nem változtatta meg nagymértékben a zenéhez, vagy a saját énjéről alkotott képhez való hozzáállását, de úgy érzi, immár gyorsabban változik. Ugyanakkor azt is megjegyezte, már kevesebb biztos pont van azzal kapcsolatban, hogy mit gondol magáról. Sajó Dávid az új lemezről úgy fogalmazott, az „nagyon kanos lett”, a számokból részleteket olvasva már-már az igazi hip-hop stílus sejlett fel, melyről Gyuris is úgy beszélt, hogy többnyire saját tapasztalatból építkezett. Mint mondta, pár évvel ezelőtt ő sem hitte volna el magáról, hogy ilyeneket fog írni.

Szóba jött, hogy a korábbi interjúban Gyuris azt nyilatkozta: „Szegeden még soha nem volt fellépésem. Annak a zenének, amit csinálok, kizárólag Budapesten van közönsége.” Ez azóta elmondása szerint annyiban már változott, hogy 2022-ben három fellépése is volt a városban. Mint mondta, ezek közül az első volt az, amiről azt érezte, hogy a közönség részéről is durvára sikeredett, mintha ők is azt érezték volna, hogy ez végre megtörténhetett itt. Kiderült, már Szegeden is felismerik az utcán.

A beszélgetés további részében szóba jött többek között az is, hogy miként viseli a népszerűséget az utcán járva, illetve az, hogy bár az egyik legélhetőbb város Szeged, miért nem alkalmas arra, hogy a húszas éveit itt töltse. Arról is beszélt a podcastben, hogy mennyire nyomasztja a social media, mennyire tér el a civil személyisége az előadóitól, miért nincs nő a tagok között, kit tart most a legtehetségesebb magyar producernek, illetve miért nem akar autotune nélkül fellépni.

Fotó: Gyuris / Facebook