Az SZTE megállapodott a Courserával, a hallgatók ezentúl korlátlanul hozzáférhetnek a világ legnagyobb oktatási platformjához

Bővíti együttműködését a Coursera és a Szegedi Tudományegyetem, az intézmény hallgatói és oktatói a jövőben korlátlanul hozzáférhetnek a világ legnagyobb oktatási platformjának tananyagaihoz; az erről szóló megállapodást hétfőn írták alá Szegeden, melyről az MTI tudósított.

Rovó László rektor hangsúlyozta, az SZTE komoly eredményeket ért el a digitalizáció terén az elmúlt évtizedben. Ebbe a folyamatba illeszkedik a Courserával az európai felsőoktatási intézmények közül elsőként megkötött átfogó együttműködési megállapodás is. A professzor emlékeztetett: az egyetem és a Coursera együttműködése 2020 tavaszán kezdődött, amikor az oktatási portál ingyenes licencekkel támogatta az SZTE átállását a pandémia miatti online oktatásra. Az elmúlt három évben 2500 licenc segítségével fértek hozzá az egyetem hallgatói, oktatói és munkatársai a felülethez.

A rektor tudatta, a Courserán elérhető tartalmak sikeresek a hallgatók körében. Az eddigi tapasztalatok alapján az SZTE hallgatói kiemelkedők az informatikához köthető tudás elsajátításában, például az adattudomány vagy a programozás terén. Emellett az eddig elvégzett több mint 16 ezer kurzus között még jellemzően gazdaságtudományi, műszaki, a fenntarthatósággal kapcsolatos és kommunikációs tanagyagokat választottak. A megszerzett, az egyetemek és vállalatok által kiadott, az SZTE hallgatói számára ingyenes, hivatalos igazolásokat beszámíthatják az egyetemi tanulmányaikba, és remek lehetőséget jelentenek a nyelvi készségek, különösen a szakmai nyelvtudás fejlesztésében.

A Courserán világszerte 113 milliónál többen tanulnak, ezentúl pedig a korlátlan számú licencnek köszönhetően az SZTE minden hallgatója és oktatója tagja lehet ennek a közösségnek közölte Rovó László, majd hozzátette, a középiskolások a Coursera for SZTE programon keresztül készülhetnek szegedi egyetemi tanulmányaikra. Az SZTE fejlesztésének eredménye az első magyar nyelvű Coursera-kurzus, az eddig már több mint 8500 tanulót vonzó A tanulás tanulása, ahol tanulásmódszertani ötletek és tanácsok segítenek a hatékony és sikeres tanulásban. A középiskolások 2024-től intézményi pontokra is beválthatják ezt a tudást, ezzel is növelve a felvételi pontszámukat.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Jeff Maggioncalda, a Coursera ügyvezető igazgatója felidézte, a portált 2012-ben alapította Andrew Ng és Daphne Koller, a Stanford Egyetem két professzora. Ahogy akkor, a Coursera ma is az együttműködésről szól. Kezdetben két professzor dolgozott közösen, ma pedig a Coursera már a világ legnagyobb online oktatási felülete, ahol 275 felsőoktatási intézmény és vállalat legjobb képzései érhetők el. Többek között a Yale, a Johns Hopkins Egyetem, a Google és az IBM kínál digitális tanfolyamokat, amelyek az egyetem vagy a vállalat igazolásával zárulnak.

A szakember kitért arra is, hogy a portál hét éve már nemcsak közvetlenül a diákoknak, hanem vállalkozásoknak, kormányzati szerveknek, egyetemeknek is kínálnak oktatási megoldásokat. A Coursera és az SZTE eddigi együttműködésének eredményei közül a vezérigazgató is kiemelte A tanulás tanulása kurzus magyar verziójának elkészítését, amely nemzetközi vagy helyi változatban szinte valamennyi országban az oktatási portál legnépszerűbb tananyaga.