Új passzázs épül a Gutenberg és Hajnóczy utcák közé egy felsőkategóriás irodaházzal

Bővíteni szeretné a szegedi KÉSZ Csoport a Gutenbergi utcai egykori leányiskola mutatós épületét, irodaházzá alakítják át, nem maguk számára. A kivitelezés most indul, a kész irodaház a legmagasabb szolgáltatási kategóriájú lesz, az aljában pedig bárki számára elérető éttermek és kereskedelmi egységek lesznek egy passzázs mentén, mely összeköti a Hajnóczy és Gutenberg utcákat.

A jelenleg meglévő, a KÉSZ Csoport irodaházaként is működő Gutenberg utca 25. szám alatti épületet 1873-ban adták át községi polgári leányiskolaként. Az azóta eltelt időszakban jórészt megmaradt oktatási jellege, egy igazi hagyományos belvárosi iskoláról volt szó. Az elmúlt évtizedekben itt volt előbb a Gutenberg Általános Iskola, a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskola, majd a Gál Ferenc Egyetem Technikum és Szakképző Iskola, mely a KÉSZ Csoporttal együttműködésben építőipari hiányszakmákban képzi a diákokat.

Az egykori Margit utcai leányiskola épülete, amit a KÉSZ átalakít

Fotó: Országos Széchényi Könyvtár / Hungaricana

A projekt a Gutenberg25, míg az épületegyüttes a Classter fantázianevet kapta. Ez valójában az angol cluster szóból ered, mely nagyjából azt jelenti, csoportosulás, például egy felhőkarcoló-negyed esetén. Itt viszont inkább arra utalhat, hogy többféle dolog, funkció csoportosulása lesz jelen: a tervek szerint a Gutenberg és Hajnóczy utcák között lévő telken a régi irodaház modern bővítésével még nagyobb irodanegyedet hoznak létre, a két utca között egy sétányjellegű kialakítással új passzázs jön létre, ahol a beköltöző cégek alatt éttermek és kereskedelmi egységek nyílnak.

A Classter projektről a Singer Design honlapján fellelhetők látványtervek, bár ezek még egy korábbi állapotot tükröznek (ezek nem a kiviteli tervek), azóta finomítva lettek. Például a régi iskola bejáratát kvázi kivájó, ”betonalagutas” verziót szerencsére elvetették, ez eredeti formájában marad meg. Így tehát

nem változik a Gutenberg utcai homlokzat, de új tető készül, miközben a telekre benyúló nyúlványrészt elbontják.

Lesz egy úgynevezett skybar is, mely tulajdonképp egy híd, amivel összekötik a belső udvar két oldalán lévő irodaház-részeket:

Forrás: KÉSZ Csoport

Ahogy azt az Oroszlán utcai építkezés kapcsán is láthatjuk majd, a Classter irodaprojektnél is megújítják a környezetet: a Hajnóczy utca Jósika utca és Londoni körút közti részén megújul a járda, és zöldsávot alakítanak ki, mindezt a Szeged.hu-nak árulta el a cég. Az épület egyébként a város első olyan irodaháza lesz, mely a BREEAM fenntarthatósági minősítési rendszer felsőbb kategóriáit célozza meg, míg az itt dolgozók fizikai és szellemi jólétének megteremtését a WELL rendszer kritériumainak való megfelelés segíti elő.

Ezen felül a legmagasabb, „A” kategóriás lesz. Ez többek között a modern gépészeti és elektromos rendszerek kialakítását, a korszerű épületfelügyeleti rendszer kiépítését, a legmagasabb építészeti elvárásoknak való megfelelést, a minőségi anyaghasználatot, a biztonságos parkolást és beléptetést, a 24 órás portaszolgálatot és a dolgozók számára elérhető színvonalas szolgáltatásokat jelenti.

Az irodaház terveit a Singer Design Kft. készítette, a kiviteli tervek pedig a bim.GROUP nevéhez fűződnek, akiket már nem kell bemutatni: egyrészt ők csinálták a szintén kivitelezési fázisba jutó Science Park látogatóközpontjának, valamint a Szabadkai úton tervezett új Pick-gyár bővítésének generálterveit is. Egyúttal ők felelősek a szintén a KÉSZ által végzett, Oroszlán utcai műemlék házak felújításának terveiért is. Ugyanakkor az is ismert, hogy a KÉSZ Csoport az általuk nemrég licitáláson megvett, egykori Európa szállóba költözött a Gutenberg utcai épület felújításának idejére.

Forrás: KÉSZ Csoport

Előbbi látványterven a Hajnóczy utca felőli, teljesen új építésű bővítés homlokzata és jobb oldalt a passzázs egyik bejárata látható. Az irodaház-komplexum egyébként 12 ezer négyzetméter lesz. Összehasonlításnak ott van az egykori iskolából kialakított EPAM-irodaház, mely mindössze 6600 négyzetméter körül van, ebből 6300-at az amerikai IT-cég foglal el.

A debreceni Forest irodaház 22 ezer négyzetméterének is több mint a fele, pedig a cívisváros által, részben közpénzből felhúzott épület is sokáig kongott az ürességtől. A szegedi irodaprojektek ezzel ellentétben egyrészt magánberuházók által épülnek, másrészt már eleve vannak jövendőbeli bérlőik: a KÉSZ mellett más cégek is lesznek itt várhatóan 2025 első negyedévére (egyes információk szerint az SZTE-vel együttműködő startup-vállalkozások is), amikorra elkészül a projekt.

A telken a bontási munkálatok viszont már most, januárban elkezdődnek. A munkaterület-körülhatárolást áprilisban végzik el, októberben aztán jön a szerkezetépítés, míg a szakági és szakipari munkák 2024 elején indulnak. Az építkezésről a KÉSZ Csoport külön weboldalt is indított www.gutenberg25.hu címen.