A téli bezárás ellenére programokat szervez a Somogyi-könyvtár a magyar kultúra napjára

Országszerte január 22-én ünneplik a magyar kultúra napját már 1989 óta. Történelmi leírások szerint ugyanis Kölcsey Ferenc 1823-ban ezt a napot jelölte meg a Himnusz keletkezéseként. Az ünnepnap a magyar történelmi és kulturális hagyományok felelevenítéséről, a magyar nemzeti öntudat felerősítéséről és a nemzet szellemi értékeinek népszerűsítéséről szól, beleértve a magyar irodalmat is, hiszen pont 1823-ban született Petőfi Sándor is.

Ennek szellemében, január 22-hez közeledve a Somogyi-könyvtár a téli bezárás ellenére két eseményt is szervez. Elsőként január 20-án, pénteken 10-től 16 óráig a szegedi nagyállomás ideiglenes könyvtárpontján kézműves foglalkozással készülnek a könyvtárosok, egy kultúranapi kvízjátékot is szerveznek. 15 órától egy verses-zenés irodalmi műsor lesz, emellett a Szeged folyóirat is kitelepül a rendezvényre.

Január 21-én, szombaton pedig 10 órai kezdéssel az Alliance Française de Szegeddel közös rendezvényre várják az olvasás szerelmeseit. Az esemény Az olvasás éjszakái – a félelem címet kapta, s azt járják körbe a különböző programokon keresztül, hogy a könyvek, a jó történek hogyan segítenek legyőzni a félelmeinket. 10 órától francia nyelvű meseolvasás és bátorságpróba lesz franciául már tanuló gyerekeknek, 11 órától a gyermekkönyvtár kitelepült foglalkozásán vehetnek részt a családok, magyar nyelvű meséket hallgathatnak meg, játékokra számíthatnak.

15 órától irodalmi játékra várják az érdeklődőket francia és magyar nyelven, illetve kihirdetik az őszi DÉFI eredményeit. A Tegyék meg tétjeiket! Mindent vagy semmit Petőfiről! János vitéz a pókerasztal terítékén… című kvízjátékra a 16 éven felülieket várják. 15.30-tól indul a „speed-booking” elnevezésű program, amelyben az ijesztő, de mégis kedvenc könyvekről fognak beszélgetni. 17 órától újévi koccintás, 19 órától 21.30-ig pedig meglepetésprogramok várják a résztvevőket.