Közel 300 millióból fejleszt az SZTE, 211 millióért endoszkópos műszereket vettek és ambulanciákat alakítanak ki

A Szegedi Tudományegyetem közel 300 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást szerzett a Széchenyi 2020 programban különböző fejlesztésekre. A projekt egyik elemeként a gasztroenterológia-endoszkópos műszer és eszközpark fejlesztése, korszerűsítése valósul meg. Erre a közbeszerzés 2022 decemberében zajlott le, mintegy 211 millió forint értékben szereztek be ilyen endoszkópos rendszert.

A projekt során infrastruktúrafejlesztés is történik: a Belgyógyászati Klinika Kálvária sugárút 57. szám alatti telephelyén, az „A” épület 1. emeletén endoszkópos ambulanciákat alakítanak ki. Mint írják, a tervezési folyamat itt lezajlott, a kivitelezés közbeszerzésének előkészítése épp folyamatban van. A felújítás tervezetten 2023 szeptemberében készülhet el.

A fejlesztéseknek köszönhetően azok a vizsgálatok, amelyeket eddig fekvőbeteg-ellátásban valósítottak meg, ezentúl járóbeteg-ellátási formában történhetnek, csökkentve a kórházban töltött időt, illetve a lehetséges szövődmények kialakulásának kockázatát.