Felmásztunk a Mars tér tetejére, ilyen a kilátás

Pénteken hosszabb cikkben foglalkoztunk azzal, hogy a szegedi közgyűlés helyi védettség alá helyezte a Mars téri buszpályaudvar 1965-ben emelt épületét. Az írás végszója, hogy sok mindenen átment már az idén 57 éves pályaudvar, ami évtizedeken át Szeged büszkesége volt, aztán ahogyan hanyatlásnak indult, egyre inkább lett kellemetlen hólyag a város testén.

Bármit is gondolunk erről a szocialista modern épületről, péntektől már biztos, hogy bár korábban voltak tervek a lebontására és a terület átalakítására, egy jó ideig még velünk marad. Ráadásul átalakítani sem nagyon lehet majd, hiszen a helyi védettség lényege épp az, hogy az adott épületet karakterisztikájában meg kell őrizni az eredetihez hasonló formában.

Egy zártsorú beépítés esetén, mint ami a történeti város nagyobb részén is van, alapvetően az utcaképet védik, tehát a telken belül nagyobb tere van az átépítésnek, még ha a homlokzatot meg is kell tartani, esetünkben azonban egy szabadon álló épületről van szó, tehát „valószínűleg igaz, hogy mivel minden irányból látszik, nehezebb lesz rajta jelentős átalakítást végezni úgy, hogy az megfeleljen az előterjesztett rendeletnek”, fejtette ki gondolatait Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester pénteki cikkünkben.

Az említett cikkhez fotóriporterünk, Bálint András is a helyszínre vonult, ahol bár csütörtökön elhajtották a biztonsági őrök, így is sikerült megörökítenie a pályaudvart annak természetes formájában. Sőt, másnap a néhány évvel korábban épült üzletsori társasházból is készített néhány képet, amelyeken felülről látható a terület. Ez a képanyag végül nem került be a cikkbe, ezért most külön mutatjuk meg.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder