Magyar egyenruhások verhettek meg egy migránst, a hvg.hu cikke után kezdett el nyomozni a szegedi ügyészség

A hvg.hu cikke azzal indít, hogy újságírójuk friss sérülésekkel visszatoloncolt menekülttel találkozott a határkerítés kapujánál, a szerb oldalon. Az illető azt állította, magyar egyenruhások bántalmazták. Bár erre nem volt tanú, készítettek róla egy fotót, melyet mellékelték az Országos Rendőr-főkapitányságnak megküldött kérdésekhez.

Az ORFK csupán egy általános választ küldött a lapnak szerdán, pénteken viszont egy hivatalos értesítés is jött a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságtól arról, hogy a kérdéssort feljelentésként értékelték, de hatáskör hiánya miatt az ügyet a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészséghez továbbították.

A kapott határozat indoklásából kiderült, miután a határon a Fegyveres Biztonsági Őrség tagjai önállóan nem, csak hivatalos személy jelenlétében intézkedhetnek, ezért felmerült a hivatali bűncselemény gyanúja. A lap ezek után megkereste a szegedi ügyészséget is, hogy volt-e már hasonló esetük, illetve hogy rendelkeznek-e olyan egyéb előzetes információval, amely alapján vizsgálatot indítanak a menekültek megverésével kapcsolatban.

Válasz a cikk megjelenéséig nem érkezett, de azt ígérik, hogy az ügy további részleteiről Földes András hétfőn megjelenő riportjában lesz majd szó. Mint írták, az ügy a hvg360 riportsorozata miatt indult el, amelynek első részét hétfőn jelentették meg, ebben a horgosi lövöldözés hátteréről írtak.