Gőz és termálvízszag terjeng a baktói kiskertek csatornáinál az épülő geotermikus rendszerek miatt

Az elmúlt napokban tette szóvá egy olvasónk, hogy Szeged Baktó városrészénél, a tram-train vágányai mellett egy újépítésű, pár hónapja létesített csatornában furcsán koszos és habos víz jelent meg. Mint mondta, a víz folyamatosan ömlött a betonelemekkel burkolt létesítménybe, este ráadásul gőzölgött is erősen.

Ekkor vált egyértelművé, hogy termálvízről van szó, melyből a gyálai Holt-Tisza is kapott rendesen, miközben egy új helyen üti fel a fejét a probléma. A Szegeder olvasója azt is elmondta, hogy van egy kis kifolyó Baktónál a töltés átellenes oldalán, ott gőzölgött a legjobban. Emellett csatornaelemeket is látott nagyon messze lerakva.

Először felmerült a Szent Gellért Fórum, ugyanis a létesítmény fűtéséhez használt termálvizet közműveken keresztül a béketelepi csatornába engedik bele, azonban ez messze van ettől a résztől, így ki lett zárva.

Végül a Szegedi Távfűtő Kft. oldotta fel a rejtélyt a napokban. Megjelent a cég oldalán ugyanis egy közlemény, mely szerint a Szegeden épülő új geotermikus rendszerek beüzemelése és karbantartása során időszakosan vizet juttatnak ki a befogadó felszíni csatornákba.

Ennek gőzzel és termálvíz-szaggal járó hatása tapasztalható jelenleg a baktói kiskertek vízelvezető csatornái környezetében

– írják a közleményben. A Szetáv arra figyelmeztet, hogy a jelenség a későbbiekben megismétlődhet, amikor a szűrőrendszerek karbantartása szükségessé válik. Elárulták ugyanakkor, hogy az üzemeltető rendelkezik a szükséges engedélyekkel, tevékenységét az abban leírtak szerint végzi. A kivitelező GEO Hőterm Kft. elnézést kér a lakosoktól az esetleges kellemetlenségekért.

Fotó: Olvasónk