Nádasdy Ádám ismét a Grand Caféba látogat, ezúttal Billy Collins amerikai költő válogatáskötetéről fog beszélgetni

A nyelvész professzor a Fine_reading – terítéken a világirodalom elnevezésű sorozat következő részében Erdélyi Eszter és Fogarasi György társaságában fog beszélgetni Billy Collins Az a baj a költészettel című válogatáskötetéről.

Nádasdy Ádám, a költőként, íróként és fordítóként is ismert nyelvész december 15-én ismét Szegedre látogat. A szerző az elmúlt években többször is járt a Grand Caféban: 2020-ban A szakállas Neptun című novelláskötetét, 2022 februárjában pedig A csökkenő költőiség Tanulmányok, beszélgetések Shakespeare és Dante fordításáról című könyvét mutatta be telt ház előtt. Utóbbi beszélgetésről a helyszíni stáb videófelvételt is készített a komplexum működésének patronálói számára, melyből egy rövid részlet a Facebook-oldalukra is kikerült.

Decemberben a tizenkettedik epizódjához érkező Fine_reading elnevezésű sorozat vendégeként lép a színpadra Nádasdy Ádám. A szegedi székhelyű széria különlegessége, hogy a világirodalmi művekről szóló olvasóköri beszélgetések rögzítésre is kerülnek a helyszínen, így a közönség valójában egy podcastfelvétel kulisszái mögé tekinthet be. A Grand Caféban felvett podcast-sorozat az 1749 világirodalmi magazin felületén eddig tíz leközölt adásnál jár, melyekben olyan szerzők könyveiről esik szó, mint például Margaret Atwood, Quentin Tarantino, Marie Aubert vagy Karl Ove Knausgård.

Billy Collins 1941-ben született New Yorkban. Tizenhat verseskötete jelent meg, az egyik legismertebb amerikai költő, aki kétszer is viselte az USA Kongresszusa által adományozott „Koszorús költő” (Poet Laureate) címet. Az a baj a költészettel című válogatáskötete a Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg 2020-ban, Kőrizs Imre fordításában.

„Ezek a versek történeteket beszélnek el. Van elejük, közepük és végük. Egyszóval tisztességesek. És derűs versek is. Egy zavarba ejtő műveltségű fickó kedélyességével írták őket. És mégis, mintha szerzőjük megállt volna az öregedésben, és örökké kamasz maradt volna: szövegein átragyog a gyerekverseket idéző játékosság és a mesei optimizmus, mint matchbox a gyomorröntgenen.” – olvashatjuk Závada Péter fülszövegében.

A december 15-ei program részleteiről a Facebook-esemény leírásában tájékozódhatnak az érdeklődők.