Szegeden vannak kutak, amik azonnal bezártak az ársapka kivezetésével

Kedden 23 órától több mint egy év után megszűnt az üzemanyagok ársapkája. Amikor ezt Hernádi Zsolt Mol-vezér bejelentette, tizenhárom perc volt még a kutak számára átállni. Megnéztünk néhány szegedi töltőállomást, hogyan tudták kezelni a hirtelen jött bejelentést. Változó kép fogadott.

Elsőként a Makkosházi körúti OMV-benzinkútra hajtottunk, ahová 23 óra után néhány perccel érkeztünk meg. Az éjszakai műszakban dolgozók kérdésünkre elmondták, hogy az átállásról és arról, hogy már piaci áron kell eladniuk az üzemanyagot, nem is értesítették őket. Egy vásárlótól tudták meg a hírt érkezésünk előtt nem sokkal. Mindez amiatt nem érintette őket különösebben, mert már délután elfogyott mindenük.

Az egyik, Szegedről kivezető főúton található Mol-kúton dolgozók azt mondták a Szegedernek, hogy mint sokan mások, ők is a Kormányinfóból értesültek a változásról, nem szóltak nekik sem hamarabb. Egy éppen kannába tankoló úr arra a kérdésünkre, hogy ő mit gondol az árstop kivezetéséről, nevetve azt válaszolta, épp most ismerkedik vele, de aztán hozzátette, hogy éppen láncfűrészbe tankol alapból piaci áras 100-as oktánszámú benzint.

„Én buszsofőr vagyok, van még hely a buszokon bőven”

– mondta azelőtt, hogy kifejtette volna, szerinte elkényelmesedtek az emberek, és túl sokan járnak autóval egyébként is. Ezen a benzinkúton volt némi élet, ami nem csoda, hiszen a három töltőállomásból, amit megnéztünk 23 óra és éjfél között, egyedül itt lehetett csak bármilyen üzemanyagot vásárolni.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A város másik végén egy EDO-kutat néztünk meg, ide egy másik autóssal együtt érkeztünk meg, őt hamar tovább is irányították másfelé, ugyanis a kút be volt zárva. Itt a töltőpisztolyokhoz oda sem lehetett már állni, az egész töltőállomást lezárták bólyákkal. A személyzetet telefonon értesítette a vezetőség 23 óra előtt percekkel arról, hogy zárjanak be, és állítsák át az üzemanyagárakat jelző totemet is.

„Senki nem tudja, mennyiért kellene most adni” – mondta egy ott dolgozó, miközben egy papírcetliről állította át épp az új árakat. Tehát nemcsak a lakosságot, de még a töltőállomások személyzetét is váratlanul érte a kormány késő esti bejelentése.

A kormány késő este rendkívüli kormányinfót tartott, amin Gulyás Gergely bejelentette, eltörlik a több mint egy éve bevezetett üzemanyagárstopot. A döntés hátteréről Gulyás azt mondta, a Mol értesítette őket arról, hogy a hatósági áras üzemanyag fenntartása tarthatatlan. Hernádi Zsolt, aki szintén részt vett a Kormányinfón azt mondta, hogy muszáj importálni az üzemanyagot Magyarorszgára, anélkül továbbra is hiánnyal fog küzdeni az ország.