Karikó Katalin Szegedre jön, a róla szóló kiállítást és a Szent-Györgyi tanulmányi versenyt nyitja majd meg

A Szegedi Tudományegyetem „Karikó Katalin elismerései – a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig” című kiállítást nyit. Érdekesség, hogy nem sokkal utána kezdődik a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megnyitója is, melyen szintén Karikó Katalin fog beszédet intézni az egybegyűltekhez.

Száznál is több kitüntetéssel ismeri el a világ Karikó Katalint, a Covid-19 pandémia megfékezésében kulcsszerepű mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó kutatót – szól az SZTE közleményének első sora. Mint írják, az egyetem díszdoktorának és kutatóprofesszorának elismerései közül néhány érdekességet emel majd ki a kiállítás.

Karikó Katalin itt bemutatott iskolai dokumentumai a tanulmányi versenyeknek a tehetséggondozásban betöltött szerepére irányítják a figyelmet. A legfontosabb kitüntetések díjátadóin készült sajtó- és műtárgyfotók bepillantást engednek a tudomány eddig nem ismert világába. A tárlatnyitón Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke mond köszöntőt. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár online is elérhető Karikó Katalin-gyűjteményét pedig Nagy Gyula főigazgató mutatja majd be. 

A Szegedi Tudományegyetem 11. alkalommal rendezi meg a kétnapos Szent-Györgyi tanulmányi versenyt december 8-án és 9-én, melynek központi eleme Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 85. évfordulója, valamint a magyar Nobel-díjasok munkájának utóélete. Az idei versenyből sem maradhat ki Szent-Györgyi Albert munkássága, és az orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 20172021 között. A megmérettetésen 50 magyarországi és határon túli középiskolás csapat, mintegy 200 diák és felkészítő pedagógus vesz majd részt.

A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora és Fendler Judit, az egyetem kancellárja nyitja meg december 8-án, csütörtökön 11 órakor. A megnyitón a Szegedi Tudományegyetem oklevéllel és ajándékcsomaggal ismeri el azon pedagógusok tehetséggondozás területén végzett munkáját, akik legalább öt alkalommal részt vettek már csapataikkal a versenyen.