2023 nyarán kezdhetik felújítani a BTK Petőfi Sándor sugárúti épületét

Elkezdődött a „Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás” című projekt megvalósítása a Szegedi Tudományegyetemen, ennek részeként pedig megújul a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Petőfi Sándor sugárúti épülete is – számolt be róla az egyetem hírportálja. A kivitelezés megvalósításra 865 millió forint áll rendelkezésre jelenleg.

Csóti Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem műszaki igazgatója arról beszélt a portálnak, hogy a hőtechnikai számítások és az energetikai szakvélemény elkészült, a kiviteli tervek elkészítése folyamatban van. Ezt követően kerül kiírásra a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás, melynek eredményes lezárása után kezdődhet a kivitelezési munka – várhatóan a 2023-as év közepén. 

Az 1970-es évek elején épült, eredetileg irodaházi funkcióval, amelyet a kubatúra is jól tükröz; ennek hasznos alapterülete 4282 négyzetméter. Ez az épület az elmúlt ötven évben gyakorlatilag semmiféle felújításon nem esett át.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám / SZTE NKI

Az igazgató kiemelte: az épület új homlokzati megjelenést kap, Dryvit-rendszerű hőszigetelés mellett kicserélik a homlokzati nyílászárókat, megtörténik a kazánház felújítása és a lapostető hő-, és vízszigetelése is megújul. A lépcsőházi kopolit üveget és a nyílászárókat korszerű függönyfalakra cserélik és árnyékolják, valamint kondenzációs kazánok, illetve a monosplit klímák helyett VRF-klímarendszer lesz, amely alkalmas lesz a hűtés mellett a fűtésre is.

Színeiben is modern épülettel számolhatunk majd. Emellett korszerűsítik az épület belső világítását és bővítik a napelemrendszert is, amely úgy a gáz-, mint az áramköltségeket csökkenti majd. Az épület védett területen helyezkedik el, ezért a kiviteli tervek véglegesítése előtt városi főépítészi jóváhagyásra van szükség a homlokzati megjelenés és anyaghasználat okán.