Több ezren voltak kíváncsiak arra, hogy milyen az élet a Szegedi Tudományegyetemen

Több ezer érdeklődő vett részt a Szegedi Tudományegyetem nyílt napján. Az SZTE 12 kara több mint 550 szakon kínál lehetőséget a továbbtanulásra nappali, levelező és távoktatás tagozaton.

Mint azt megírtuk, a felvételiről, a képzésekről és a hallgatói élet mindennapjairól tájékozódhattak a továbbtanulás előtt állók a Szegedi Tudományegyetem nyílt napján, melyet csütörtökön tartottak a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A februári felsőoktatási jelentkezéshez nyújtottak segítséget számukra november 24-én. A diákok mellett a középiskolai vezetők, osztályfőnökök, pályaválasztási tanácsadók és minden érdeklődő szaktanár számára is lehetővé vált az egyetemi képzésekre vonatkozó részletes információk megszerzése.

A TIK-ben több helyszínen, párhuzamosan zajlottak a nyílt nap programjai. A megnyitó helyszíne a kongresszusi terem volt, ahol Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese biztosította a megjelenteket, hogy a lehető legjobb helyre jöttek. Szerinte

  • a Szegedi Tudományegyetemen mindenki talál az érdeklődésének megfelelő képzést;
  • fontos szempont a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diploma értéke a munkaerőpiacon;
  • harmadszor pedig maga a város, amely szépségével, pezsgő kulturális életével, elragadó hangulatával már önmagában maradandó élménnyé varázsolja az egyetemi éveket.

Fendler Judit arról beszélt, hogy minden ember életében az egyik legfontosabb, legszebb időszak az a 36 év, amelyet az egyetemen tölt, ezért a Szegedi Tudományegyetem törekszik arra, hogy ezeket az éveket felejthetetlenné és hasznossá tegye, lehetőleg személyes jelenléttel, de az online tér adta lehetőségekkel kiegészítve.

Ezért csak azt helyezzük az online térbe, ami oda való, például a tanulmányokkal kapcsolatos ügyintézést is egyszerűbbé tette az egyetem. Az online térben a világ vezető egyetemeinek tananyagait is ingyen sajátíthatják el az SZTE hallgatói. A hangsúly azonban a szegedi, személyes jelenléten van az egyetemi képzések során és már itt, a nyílt napon is – mondta el a megnyitón Fendler Judit.

A nyílt napon a karok élményalapon mutatták be az adott egységben zajló oktatást, kutatást és hallgatói életet. Az érdeklődők megismerhették például a patikai gyógyszerkészítés titkait, a bölcsészkar ikonikus épületét, a vegyészmérnök képzés részleteit, bekapcsolódhattak a gyógynövény- és drogismeret laborgyakorlatba, sőt, az öregségi szimulátort és az újraélesztést is kipróbálhatták. A diákok bepillantást nyerhettek a kollégiumi ellátásba és a Junior Akadémia működésébe is. Megtudhatták, hogy milyen nemzetközi ösztöndíjakra pályázhatnak és további hallgatói programokkal, lehetőségekkel ismerkedhettek meg. Arra is választ kaphattak, hogy hogyan kapcsolódik egymáshoz az SZTE és a Mathias Corvinus Collegium.

A szeptemberben induló képzésekre vonatkozó általános felvételi eljárás meghirdetése legkésőbb az előző év december 31-ig jelenik meg, a jelentkezési határidő többnyire a rákövetkező év február 15-én jár le. A ponthatárok megállapítására júliusban kerül sor, a tanulmányokat pedig szeptemberben lehet megkezdeni.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder