Látványos naposzlop jelent meg hétfőn a szegedi naplementében

Régen láthattunk olyan látványos naposzlopot, mint amilyen Szeged környékén alakult ki hétfőn naplementekor – írja az Időkép. Az időjárási portálnak az élénk alkonyati színekben tündöklő jelenségről észlelők küldtek be felvételeket különböző helyszínekről.

Sőt, a portálon is látható fotók mellett az Időkép Tisza Palotán található webkamerája is felvette eme égi jelenséget, mely délután négy óra után pár perccel jelentkezett. A felvétel alább is megnézhető beágyazva:

A légköroptika.hu szerint a naposzlop napkelte vagy napnyugta körül látható oszlopszerű fényjelenség, melyet általában a nagyobb méretű lapkristályok felületéről visszaverődő fény hoz létre. Valójában nem törési jelenség, ez esetben a fény csupán visszaverődik, kialakulásának feltételei azonban oly mértékben hasonlatosak a halójelenségéhez, hogy ebbe a kategóriába sorolják.

A naposzlop elhelyezkedhet a Nap alatt vagy felett, sokszor akkor is látható, ha a Nap még vagy már a horizont alatt van. Persze nemcsak a Nap, hanem a Hold, illetve más, fényes égitestek (fényes bolygók, vagy csillagok) mentén is kialakulhat.