Több vidéki várossal közösen szerveznek fáklyás felvonulást Szegeden a pedagógusok

Az idei őszi tiltakozások során alakult Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja (STEP) ismét egy demonstrációt szervez Szegeden november 17-ére, mely egy csütörtöki nap. Azonban a különálló tiltakozások helyett most egy egységes demonstráció lesz Városok közötti összefogás az oktatásért névvel.

A tanárokat, diákokat, szülőket és egyéb érdeklődőket is megszólító eseménynek nem véletlen ez a címe, ugyanis a november 17-én, 17 órakor a Klauzál térre szervezett tiltakozás Pécs, Győr, Miskolc, Zalaegerszeg, Veszprém, Eger, Kaposvár, Szekszárd, Kecskemét, Szentes és Hódmezővásárhely települések összehangolt szervezésében egy időben valósul meg, ezzel támogatva egymást és a kitűzött célokat.

A kitűzött célok között pedig ismét az áll, hogy hangot adjanak az oktatásért való aggodalmuknak, és számos vidéki várossal egyetemben demonstrációt tartsanak, megmutatva, hogy a közös ügy összehozza őket. Gyújtsunk fényt vidéken is! Hozz magaddal világítóeszközt, lámpát, telefont, és gyere el a gyülekezőhelyek valamelyikére írják a szervezők, felsorolva a négy szegedi gyülekezőhelyet:

  • 16:30 Deák Ferenc Gimnázium előtt
  • 16:50 Szent György tér
  • 17:00 Kőrösy előtti Stefánia
  • 17:20 Móra Ferenc Múzeum előtt

Mint az eseményben írják, ezeken az állomáshelyeken gyülekeznek, és innen vonulnak együtt a Klauzál térre, ahol 18 órakor egy rendkívüli tanóra kereteiben beszélnek az oktatásügy aktuális állapotáról, és felolvassák az oktatást érintő 9 pontos követeléseiket, melyek a következők:

  1. Nyilvános párbeszédet, hiteles tájékoztatást!
  2. Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot!
  4. Felelős oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést!
  8. 21. századi környezetet!
  9. Szakmai szabadságot, korszerű alaptantervet, szabad tankönyvválasztást!