Szegedi asztrofotósok képeiből nyílik kiállítás a Somogyi-könyvtárban

„Szegedi csillagok” címen nyit asztrofotó-tárlatot november 3-án a Somogyi-könyvtár. A kiállításmegnyitó 16:30-kor veszi kezdetét az első emeleti közösségi térben, mely egy vetített képes előadással lesz egybekötve. Az intézmény közleménye szerint a tárlatot Barna Barnabás a Szegedi Tudományegyetem csillagásza, és az Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) szegedi csoportjának vezetője nyitja majd meg.

Alig egy évtizede nyílt meg a lehetőség hazánkban az égbolt megfigyelésére, mely rövidesen az asztrofotózás forradalmához vezetett. Ez idő alatt számtalan felvétel született a magyar asztrofotósok kitartó munkájának köszönhetően. A Somogyi-könyvtár ajánlója szerint ezen műfaj leginkább azoknak nyújthat szórakozást, akik nem elégszenek meg a távcsőbe vetett pillantással, hanem részletgazdagabb és színesebb képeket szeretnének látni.

„Az asztrofotózás valójában nem más, mint szemünk világának egy olyan kiterjesztése, amivel az éjszakai égbolt jelenségei, ezáltal a kozmosz mélysége elérhetővé válik mindazok számára, akik belevágnak ebbe a kitartás igénylő, de emberi képzeletet felülmúló, csodálatos élményekben gazdag tevékenységbe” – olvasható a Magyar Asztrofotósok Egyesületének honlapján.

Az MCSE szegedi csoportja 1994-ben jött létre. Fő célkitűzésük a minél több csillagászati ág művelése. A csoport főhadiszállása a Szegedi Csillagvizsgáló lett, melynek alapítványa lelkesen támogatja a helyi amatőr csillagászokat. Két évtizedes ismeretterjesztő és közösségépítő tevékenység után néhány év szünetet tartott a szegedi egyesület. 

A csoportot 2021 januárjában alapították újra, több mint húsz helyi MCSE-tag közreműködésével. A csoport célja, hogy továbbvigyék a szegedi amatőrcsillagászat hagyományait, közös észlelések, találkozók és a csillagvizsgálóba szervezett ismeretterjesztő programok révén. Emellett a folyamatosan bővítik tevékenységi köreiket, többek között asztrofotózással és képzésekkel.

A kiállítás látogatására december 17-ig lesz lehetőség a Somogyi-könyvtárban.