A Twitterre terelné a magyarokat Toroczkai László, aki ötvenfős autós tüntetést tartott Szegeden

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A szegedi elnök után Toroczkai lépett fel az emelvényre és köszöntve a nagyjából 50 fős hallgatóságot, felsorolt néhány „jó hírt”: Budaházy Györgyöt három napnyi éhségsztrájk után kiengedték a börtönből, akit az utóbbi időben már 1–2 négyzetméteres cellában, kéz- és lábbilincsben tartottak fogva (eljárás azonban továbbra is folyik ellene). A bejelentést taps követte. A másik „jó hír”: Elon Musk megvásárolta a Twittert, és a médiacég vezérkarát biztonsági őrökkel vezettette ki az épületből a nyilvánosság előtt.

Elon Musk a szólásszabadság védője

„Függetlenül attól, hogy mit gondolunk Elon Muskról, ez egy hatalmas siker, hogy ennek az óriáscégnek az eddig arc nélküli, háttérből irányító legfelső vezetőit végre láthattuk rendesen arccal, életnagyságban” – örömködött Toroczkai, aki mosolyogva még hozzátette, hogy a vezetők nagyrészt indiai származásúak voltak, amin a hallgatóság finoman nevetett.

A Mi Hazánk elnöke eddig sikeresnek tartja Elon Musk „Twitter-felszabadítását” mint „a szólásszabadság megvédését”. Nevetve jegyezte meg, hogy reggel a Twitteren az egyik első mondat, amivel szembetalálkozott, ez volt „Az a nő, aki kislánynak született, és az a férfi, aki pedig kisfiúnak született!” Taps. Szerinte ha valaki a Facebookra posztol róla, azt a közösségi oldal eltávolítja, ezért is üzeni a magyaroknak, hogy ideje elkezdeni használni a Twittert.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Toroczkai szerint a forint mélyrepülésének, a kis- és középvállalkozások tömeges csődjének, és a megfizethetetlenül magas rezsiszámláknak nemcsak a háború az oka, hanem a világszinten is magas áfatartalom is felelős a jelenlegi helyzetért. „Amikor a Parlamentben megkértem Orbán Viktort, hogy csökkentsék a rezsidíjakat, azt válaszolta, hogy nem tudják csökkenteni, mert abból finanszírozzák a rezsicsökkentést. Ahogy mondtam, lyukakat ütnek, majd megmentőként próbálják befoltozni.”

Migránsok = vörösiszap-katasztrófa

A Mi Hazánk elnöke arról is beszélt, hogy a szegedi útlezárási megmozdulásuk a tiltakozási folyamatnak még csak a kezdetét jelenti: „jelenleg nemcsak itt Szegeden, hanem az ország több pontján is zajlik a demonstráció, de nem fogunk itt megállni, a Karmelita kolostorhoz fogunk vonulni, hogy megmutassuk, van alternatíva. A kormány mindent a világfolyamatokkal magyaráz, tudatosan nem akar a magyar embereken segíteni”. A sajtótájékoztató után a füves területen felállított kisszínpadon Fackelmann István, a Mi Hazánk szegedi szervezetének elnöke mondott rövid beszédet.

„Ha beengedik ide a migránsokat, és el kell szenvednünk mindazt a mezőgazdasági kárt, és az emberek biztonságérzetében okozott károkat – mint a vörösiszap-katasztrófa esetén – akkor fizesse meg a kárunkat a kormány!” – jelentette ki a szegedi elnök. Fackelmann a migráció mellett kiemelte az önkormányzati intézmények, iskolák, sportlétesítmények anyagi nehézségeit, amelyet „a tankerület használ, de bérleti díjat nem hajlandó fizetni”.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Nagyjából ötvenen gyűltek össze a budapesti országút szegedi bevezető szakaszán pénteken késő délután. Országos demonstráció része ez, amit a Mi Hazánk Mozgalom a kormány intézkedései ellen, általánosan rendez. Toroczkai László is felszólalt, szerinte Elon Musk hozhatja vissza a szólásszabadságot az online térbe a Twitter felvásárlásával, ahová máris biztatja a magyarokat, hogy csatlakozzanak.

Még a hónap elején jelentette be Toroczkai László pártelnök-frakcióvezető, hogy a Mi Hazánk Mozgalom országszerte sorozatos utcai demonstrációkat, útlezárásokat fog szervezni egészen addig, ameddig a kormány nem változtat válságkezelő politikáján. A párt kiadott közleményében félpályás útlezárást hirdettek Szegedre is, az 5-ös számú főút ELI lézeres kutatóintézet és Praktiker áruház közötti, mintegy 300 méteres szakaszán pénteken.

Lyukakat üt a kormány

A kezdésként kitűzött 17 óra előtt tíz perccel már elkezdték terelni az autókat a rendőrség segítségével a kétszer kétsávos út városba vezető oldalán, a szélső sávba. Ekkor mindössze 10–15 embert lehetett látni az útszéli füves területen, majd ahogyan egyre több autó sorakozott fel, előkerültek a mi hazánkos zászlók is, amelyeket a párt aktivistái tartottak, zöld kabátjukon a párt logóját viselték.

Néhány perccel egész után megérkezett Toroczkai László, aki a területen végigsétálva köszöntötte a résztvevőket, fényképezkedett velük, ekkorra már 40–50-en is voltak. Toroczkai sajtótájékoztatóval indított, amire ő maga jelölte ki az autósor elejér mint helyszínt, nehogy a fél autósor ne látszódjon.

A Szegeden született pártelnök beszédét elhaladó autók – leginkább szimpatizáns jellegű – dudaszója többször is kiegészítette. „A kormány változtasson a rossz gazdaságpolitikáján, és ne a magyar emberekkel fizettesse meg a háború és az infláció árát!” Toroczkaiék hónapok óta türelmesen várták, „hogy a kormány foglalkozzon azzal, hogyan segíthetne a magyar dolgozókon, de fontolóra sem vették javaslatainkat, olyan lyukakat próbálnak foltozgatni, amiket ők okoztak”.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Mindezek után Toroczkai összefoglalta a sajtótájékoztatón elhangzottakat: változást követelnek a kormánytól, a kisvállalkozók terheinek csökkentését, az áfa csökkentését, és az olcsó külföldi munkaerő-behozatalon alapuló „magyarellenes” gazdaságpolitika megváltoztatását. „Feudális hűbérrendszert épít ki a kormány. Rabszolgarendszert üzemeltet a globális nagyvállalatok és az oligarchák támogatásával. Teszik mindezt úgy, hogy magukat nemzetinek mondják. Ez gyalázatos és elfogadhatatlan.”

Toroczkai László pontban 18 órakor jött le az emelvényről, közben már kigyúltak a lámpák és alaposan le is hűlt az idő, az esemény lassan véget ért, a rövid autósor felbomlott.