Szakértő: Beszámítható volt az alacsony értelmi képességű gyilkos, amikor megölte volt feleségét a Batthyány utcai panzióban

Az MTI beszámolója szerint kedden tárgyalást tartottak annak a férfinak az ügyében, aki 2021 tavaszán egy Batthyány utcai panzióban végzett feleségével. A törvényszék által kirendelt szakértő azt állapította meg, hogy  gyilkos a bűncselekményt felfokozott érzelmi állapotban követte el, de beszámítási képessége nem volt korlátozott.

A férfi április 23-án, valamivel 12 óra után bántalmazta a nőt, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A férfi a bántalmazást követően elhagyta a szobát, majd a szálláshely tulajdonosának elmondta a történteket, aki értesítette a rendőröket. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói a 49 éves gyanúsított ellen, őrizetbe vétele mellett, emberölés bűntettének gyanúja miatt indítottak eljárást.

A hat kisegítő osztályt végzett férfi és a diplomás nő között már a bűncselekmény előtt csaknem egy évvel megszakadt a házastársi kapcsolat. A férfi azonban a nő közelében maradt, korábbi közös lakóhelyük lépcsőházában töltötte az éjszakákat, ingóságait és ruházatát is ott tárolta. Zaklatás gyanúja miatt a férfivel szemben a bíróság távoltartást is elrendelt, amelynek az időtartama tavaly tavasszal lejárt.

A férfi és a nő április 21-ére személyes találkozót beszélt meg, egy szegedi panzióban bérelve szobát erre a célra. A találkozón közöttük szóváltás, majd dulakodás alakult ki. A nyomozás során felderült, hogy előbb a nő ütötte meg többször két fémcsővel a férfit, aki elvette tőle és ütni, majd szurkálni kezdte a nőt, aki a földre került, az ütések jelentős része már ülő, illetve fekvő helyzetben érte. A vádlott végül az asszony nyakára lépett, és kezével a falnak támaszkodva, egyensúlyozva addig tartotta ott magát, amíg a sértett még levegőt kapott. A szakértői vélemény szerint a bántalmazás során az áldozat több mint félszáz sérülést szenvedett el, ezek többségét a fején.

Halálát azonban nem az ütések, hanem a fulladás okozta.

Az emberölés bűntettével vádolt férfi kezdetben elismerte a gyilkosságot, de a bíróság előtt azt állította, felesége éveken át kihasználta, többször provokálta, a panzióban is az asszony támadt rá, ő pedig próbált védekezni, és bár a történtek részleteire nem emlékszik, nem ő okozta az áldozat halálát.

A szakértő véleménye szerint az alacsony értelmi képességű, a sértettől gyermeteg módon függő vádlott a bűncselekményt felfokozott érzelmi állapotban követte el, de beszámítási képessége nem volt korlátozott.