Stefanovits Péter több mint százötven alkotásából nyílt kiállítás a Reök-palotában

Stefanovits Péter Munkácsy Mihály-díjas grafikus műveiből nyílt kiállítás a szegedi Reök-palotában. Az Érdemes Művész több, mint százötven alkotását bemutató kétszintes tárlatot múlt szombattól látogathatják az érdeklődők.

Az intézmény közleménye szerint már a megnyitó napján rengetegen voltak kíváncsiak az idén 75 esztendős, országosan elismert képzőművész, Stefanovits Péter kiállítására a REÖK-ben. Szombaton 17 órakor került sor az összegző tárlat nagyszabású nyitóestjére, ahol több mint százötven alkotáson keresztül mutatkozik meg a Munkács Mihály-díjas, Érdemes Művész egyedülálló életműve. Az eseményen megjelenteket, a képzőművészeti szcéna tagjait, barátokat és művészetkedvelőket Barnák László, a Szegedi Nemzeti színház főigazgatója köszöntötte. A szegedi egyetem Bartók Béla Művészeti Karának két hallgatója, Benkó Katalin és Liptai Enikő Bartók Béla 44., hegedűre írt duójának részleteivel emelte az alkalom fényét.

Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja köszöntőjében elmondta, a Felülnézet beilleszkedik az elmúlt évek nagy kiállításainak sorába, amelyeken egy-egy olyan kortárs alkotó életművét mutatják be egyedi, összegző tárlat formájában a REÖK-ben, akiket korábban csak az országos seregszemléken szereplő különálló alkotásaikról ismerhetett a szegedi közönség. Ezek között a magyar neoavantgárd színrelépésével egyidőben feltűnő művészek között következik most Kovács Péter, Aknay János, Hérics Nándor, Nagy Gábor és Szabados Árpád után Stefanovits Péter életműkiállítása, amelyet csaknem kétéves tervezés készített elő.

A kiállítást Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese nyitotta meg. Hangsúlyozta, Stefanovits Péter egyedülálló életműve – változatos képi világa, egyéni szimbólumhasználata, kevert grafikai műfajai – ellenállnak a művészettörténeti besorolására irányuló kísérleteknek: „A művésznek nincs egyetlen markáns előadásmódja, csak rá jellemző megkülönböztető védjegye; hanem éppen tematikai, stiláris és technikai sokféleségével valamiféle tudatos eklekticizmus képviselője.”

A művészeti közéletben is igen aktív, sokoldalú alkotónak, a Magyar Művészeti Akadémia képzőművészeti tagozatvezetőjének ez az első önálló kiállítása Szegeden. A Tisza-parti város művészetkedvelő közönsége testközelből tapasztalhatja meg a tárlaton, milyen izgalmas anyaghasználat, plasztikus kifejezőerő jellemzi Stefanovits alkotói világát. Az életműnek korábbi korszakokból származó és legfrissebb darabjai között a klasszikus festett táblaképektől az elektrográfia, a szitanyomat, a litográfia, a clorox- és cinkmaratás eljárásain keresztül a legkülönfélébb vegyes technikával készült képekig és térinstallációkig számos, különleges művészi megoldás érhető tetten a nagyszabású tárlaton.

A Reök-palota mindkét emeletének kiállítótereit megtöltik Stefanovits Péter izgalmas vizualitással bíró, összetéveszthetetlen hangulatú alkotásai. A látványos kiállítás hétvégi indulását követően szerdától vasárnapig lesz látogatható a Magyar Ede téri kultúrpalotában a következő hetekben.

Fotó: Tari Róbert