Ne ölj címmel mutattak be színdarabot a Csillag börtön elítéltjei

Ne ölj címmel, október 12-én délután színdarabot mutatott be a Szegedi Fegyház és Börtön elítéltjeinek társulata, hozzátartozóknak, oktatási- civil- és rendvédelmi szervezetek képviselőinek. A színdarab a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Tízparancsolat című projektjének keretében valósult meg, amelyre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága nyújtott be pályázatot.

A program során a Tízparancsolat egy-egy eleméhez kapcsolódó képzőművészeti és irodalmi alkotások elkészítése mellett színdarabokat is bemutatnak az ország tíz büntetésvégrehajtási intézetében. A Ne ölj parancs a Csillag börtön alkotó elítéltjeinek jutott. Ezzel a címmel írtak a fogvatartottak fél évvel ezelőtt egy színdarabot, amelyet azóta hetente kétszer próbáltak és a díszletet is elkészítették Várnagy Andrea művészeti mentor, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Benkó Ildikó bv. őrnagy, reintegrációs tiszt segítségével.

A történet szerint Csillag József újságíró egy bűnügyben gyűjt információkat, miközben az apja gyilkosságért ül börtönben, akivel nem tartja a kapcsolatot. A történet két szálon fut, az egyiken az újságíró és az elítélt apa kapcsolata, a másikon egy léha futballsztár bűnügye tárul a néző elé. A két szálat a tudósító köti össze.

Fotó: Csillag börtön

„A külvilág szemében a fogvatartotti társadalom olyannak tűnhet, mint hajósoknak a jéghegy. A vízfelszín feletti rész jól látható és mint ilyen könnyen megítélhető, ugyanakkor ez a nagy egésznek csak egy tördéke, ahogy mondani szokás: »csak a jéghegy csúcsa«. A víz alatti része viszont hatalmas és a tapasztalatlan hajósok számára ismeretlen veszélyeket hordozhat” így írt a darabról a társulat.

Hozzátették: „A hideg, ismeretlen mélység bemutatásához nyújtott remek platformot a Tízparancsolat című projekt. Az elmúlt hat hónap során személyesen tapasztalhattuk kollégáimmal, hogy miként kapcsolódik össze a színjátszás jellemformáló és közösségépítő ereje által egy összetartó csapattá a hajó fogvatartotti legénysége, hogy biztonságban és élményekben telve érhessenek révbe az előadást követően” – magyarázták.