Eddig a legtöbbször egy szegedi cég cserélte le másra a napraforgóolajat termékeiben

Az Agrárszektor írt arról, hogy május óta az országos főállatorvos határozata lehetővé teszi a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. Ennek oka a februárban kirobbant orosz-ukrán háború, hiszen számos élelmiszer-előállító volt kénytelen más, hasonló összetevőkkel kiváltani egyes alapanyagokat.

A lap megjegyzi, a gyártóknak, amikor a napraforgó-étolaj kiváltása mellett döntenek, a recept megváltoztatása, majd a próbagyártás után be kellett jelenteniük a Nébih honlapján, hogy mely termékeknél kívánják ezt megtenni, valamint ehhez melyik helyettesítő alapanyagot kívánják használni: a vállalatoknak a sertészsír, a repceolaj és a pálmaolaj állt a rendelkezésére.

A rendelkezés óta eltelt fél évben összesen 105 terméknél jelezték a gyártók, hogy helyettesíteni kívánják a napraforgóolajat. Azonban azoknak a gyártóknak, akik hajlandók a teljes átcímkézésre, vagyis arra, hogy a csomagoláson ezek után az új összetevőt tüntetik fel, nem kell bejelentést tenniük a Nébih felé, így ők nincsenek az alábbi listán. A Nébih honlapján található 105 élelmiszer

  • több mint kétharmadát, összesen 77 terméket a Szegedi Paprika Zrt. jelentett be. A konzervgyártó vállalat a napraforgó-étolajat cserélte a termékeiben sertészsírra, amely a helyettesítő termékek közül a legkönnyebben és legbiztosabban hozzáférhető volt. A cég az általa forgalmazott márkáknál az Aro, a Baroni, a CBA Piros, a Coop, a Hazánk Kincsei, a Házias Ízek, a Menü, a Penny, a Privát, a Reál és a Spar termékek esetében esetében élt a helyettesítés lehetőségével, leginkább a 400 grammos kiszerelésű ételkonzerveknél. A változás olyan ételeket érintett, mint például a babfőzelék kolbásszal, a babgulyás kolbásszal, a húsgombócok paradicsommártásban, a sólet csípős kolbásszal, a rakott káposzta, a székelykáposzta és a töltött káposzta.
  • A METRO Kereskedelmi Kft. a Metro Chef márkájú gyorsfagyasztott termékeknél öt esetben repceolajra cserélte a napraforgó-étolajat. Ezek között gyorsfagyasztott, panírozott és elősütött tintahal karikákat és sajtfalatokat találhatunk. A vállalat ezen kívül egy terméknél jelezte még, hogy az a napraforgóolajon kívül a továbbiakban szójaolajat is tartalmaz majd.
  • Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. három chips-nél pálmaolajra cserélte a napraforgóolajat. A gyártó emellett két gyorsfagyasztott burgonyánál a repceolajra állt át.
  • A TUC kekszeket gyártó Mondelez Hungária Kft. összesen hat terméknél döntött úgy, hogy a napraforgóolajat repceolajjal helyettesíti. Az intézkedés a népszerű kekszek négy ízváltozatát is érinti.
  • A Greenland Seafood Europe GmbH mintegy 10 terméknél jelentette be, hogy repceolajjal helyettesíti a napraforgóolajat. Az érintett termékek között megtalálhatóak halrudacskák, valamint panírozott és elősütött halak, és ezek ízesített változatai is.
  • A lista legfrissebb bejegyzését a Family Frost Kft. tette. A vállalat ezúton jelezte, hogy az elősütött, gyorsfagyasztott hekk falatoknál a napraforgóolajat repceolajra cserélték.