A jogaikért és szabadságukért harcoló erős nők állnak az idei Szemrevaló Filmfesztivál középpontjában

A jogaikért és szabadságukért harcoló erős nőket állítja a középpontba a ma kezdődő 11. Szemrevaló Filmfesztivál, amelyen 11 német nyelvterületről érkező alkotást láthat a közönség október 16-ig a fővárosi Művész moziban, ezután pedig Debrecenben, Szegeden és Pécsen.

Idén már tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet a Szemrevaló Filmfesztivált, a német nyelvű filmek magyarországi szemléjét. A szegedi vetítések természetesen Szeged kultmozijában, a Belvárosi Moziban zajlanak majd október 17-től. A filmeket minden esetben este 18 órától láthatjuk a Balázs Béla teremben.

A közös fesztiválnak nemcsak nyelvi szempontból van indokoltsága. Az idei programban  magas színvonalú koprodukcióban készült filmek is szerepelnek. A mostani válogatás súlypontját azoknak az erős nőknek a világa képezi, akik jogaikért és szabadságukért harcolnak: róluk szól a nyitófilm, a Csodaszép, a Monte Verità és a Fűző is.

Az alkotásokat eredeti nyelven, magyar felirattal láthatja a közönség.

A fesztivál nyitófilmje a Csodaszép című német tragikomédia öt különböző helyzetű és életkorú berlini nő küzdelmeit mutatja be a nyugati társadalom szépségideáljaival és nemi szerepeivel szemben. Karoline Herfurth rendezését október 17-én is műsorra tűzi a fesztivál Szegeden.

A fesztivál szegedi második napján, október 18-án kedden a Toubab című német vígjátékot játsszák majd a Belvárosi Moziban. A Florian Dietrich rendezte film főszereplője a szenegáli szülőktől származó Babtou, aki alig szabadult ki a börtönből, a rendőrség ismét őrizetbe veszi a szabadulása alkalmából rendezett félresikerült bulin.

A következmények ezúttal drasztikusak, mert bár a fiú Németországban született, kitoloncolás fenyegti. Legjobb barátja, Dennis kész mindent megtenni, hogy ezt megakadályozza. Babtou utolsó reménye, hogy ha megnősül, Németországban maradhat.

Szerepel a programban Maria Kreutzer alkotása a Fűző is. Az október 19-én, szerdán vetített filmben a negyvenedik életévét betöltő Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné kétségbeesett küzdelmet folytat, hogy megőrizze fiatalos külsejét és a róla alkotott képet, ezért fiatalkorának izgalmait keresve meglátogatja egykori szerelmeit, barátait, politikai szövetségeseit.

Az utolsó szegedi vetítésen, október 19-én, szerdán az erőszakos férje elől menekülő Hanna önmegvalósításának folyamatát meséli el a Monte Veritá.