Narancs riasztás van a megyében, Szegedre is elért a vihar

Zivatarveszély miatt három megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Aztán meg is érkezett a vihar Szegedre.

Hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megye területén. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is olvasható az MTI-hez csütörtökön eljuttatott figyelmeztető előrejelzésben. A zivatarveszély miatt egyébként csütörtökön az ország egész területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Arról kaptunk információt, hogy városszerte jellemző a jégeső is. Sőt, videókat is kapott szerkesztőségünk, melyeken az látszik, hogy valószínűleg nyár óta nem látott hevességű vihar csapott le a városra, nagyon komoly mennyiségű, cseresznye nagyságú jég kíséretében. A Szegeden láttalak nevű csoportba tölöttek fel képeket a zivatarról, amint elsötétíti az eget. A poszt alatt videók is láthatóak kommentben a jégesőről.

Fotó: Szegeden láttalak / Facebook

Az Időkép radarján konkrétan nem is látni a várost, ráadásul folyamatosan dörög az ég. Az időjárási portál oldalán egy külön írást szentelt a szupercellának, mely letarolta az ország déli részén Szegedet és környékét. A posztban azt írják, hogy Bajától keletre egy szupercella erősödött meg, amely kelet-északkelet felé haladva sok helyen felhőszakadást, jégverést okozott. A szupercella ezutánBékés megyében tarolt, majd Románia felé hagyja el hazánkat.

Képeket és videókat is készítettek az Időképnek az olvasók. Először egy radarvideót posztoltak, melyen a szupercella haladása látható. A portál webkamerája fel is vette vizuálisan a vihar érkezését a Tisza Palota tetejéről. Egy olvasójuk a jégesőről készített felvételeket, de talán ami a legkomolyabb, az egy kép, melyet másik olvasójuk az Auchan parkolójában lőtt, apokaliptikus atmoszférát teremtve, amint elkezdett olvadni a jég:

A vihar Kelebián, Mórahalmon, Zákányszéken és Tompán is okozott károkat, ezeket ide kattintva lehet megtekinteni. Többek között egy gyümölcsöst is megszaggatott a jég.

Az OMSZ honlapján közzétett előrejelzés szerint csütörtökön napközben többször és többfelé kialakulhatnak zivatarok, a legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon, az Alföldön és északkeleten. A Dél-Alföldön és a Tiszántúlon intenzív, akár heves zivatarok is előfordulhatnak viharos (óránkénti 6080 kilométeres, a hevesebb gócoknál akár 80 kilométeresnél erősebb) széllel, és rövid idő alatt 20 milliméternyinél több csapadékkal, jégesővel. Este keleten, északkeleten fokozatosan megszűnnek a zivatarok, majd nyugat felől az éjszaka újabb hullámban érkezik csapadék.

Pénteken a csapadékrendszer fokozatosan kelet, északkelet felé vonul, mögötte átmeneti szünet után újabb záporos, zivataros gócok képződhetnek. Többfelé várható zivatar, kiemelten az Alföldön heves zivatar is kialakulhat. A kísérőjelenségek közül továbbra is a viharos szél, a jégeső (akár nagyobb átmérőjű is lehet), és a nagy mennyiségű csapadék jelenthet veszélyt.

Fotó: Tábori Gábor / Időkép

Tűzoltókat kellett riasztani a vihar miatt letört faágak eltávolításához Szentmihály felé:

Fotó: Bodrogi Attila / Időkép