Idén először lesz látogatható az SZTE Baján található csillagvizsgálója a Kutatók éjszakája alkalmából

Az Európai Bizottság ebben az évben is megrendezi a Kutatók éjszakáját, amelyhez a Szegedi Tudományegyetem idén új helyszínnel, 500 oktatóval és csaknem 400 programmal csatlakozik – írja az intézmény közleményében. Az esemény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

A kutatói életpálya népszerűsítését és bemutatását célzó eseményt 2005 óta rendezik meg Európa-szerte. Idén a Kutatók éjszakáján, szeptember utolsó péntekén és október elsején máskor nem látogatható helyek nyílnak meg az érdeklődők előtt. Ilyen többek között az SZTE Baján található csillagvizsgálója, ahol vetítések, előadások és szabad ég alatti távcsöves bemutató szerepel az est kínálatában.

A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő országos eseménysorozat egyik legtöbb lehetőséget kínáló oktatási intézménye, évek óta a Szegedi Tudományegyetem. Az egyetem mintegy 500 oktatója, kutatója és hallgatója mutatja be tudományterületét idén is, változatos és mindenki számára közérthető, izgalmas módon. Lesznek laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, bemutatók, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig, ráadásul minden program ingyenes.

A Kutatók éjszakája kiemelt fontosságú a Szegedi Tudományegyetem számára, hiszen ilyenkor van lehetőségünk megmutatni kik vagyunk, mik vagyunk, kilépünk az elefántcsont-toronyból. (...) A világ problémáira a kutatók adják meg a megoldásokat, legyen szó akár a pandémiáról, aminek világszintű kezelésében éppen egy volt szegedi egyetemi hallgató, aki jelenleg az SZTE kutatóprofesszora, Karikó Katalin játszott kulcsszerepet – mondta el Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese.

Az SZTE Kutatók éjszakája mobilalkalmazása az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információi mellett lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az SZTE Mérnöki Kar Gépészeti Intézete a mágia iránt érdeklődőket várja a Varázslatok élelmiszerekkel elnevezésű programján, amely során érdekes fizikai kísérleteket végezhetnek majd a résztvevők élelmiszerekkel, illetve saját lávalámpát is készíthetnek, akár már az óvodások is, természetesen szülői felügyelettel.

Az SZTE SZAOK Igazságügyi Orvostani Intézetének bűnügyekhez kapcsolható tudományos tevékenységébe enged bepillantást Mutasd a DNS-t, megmondom, ki volt! címmel. Lesz nyomkeresés, igazságügyi genetikai vizsgálatok a gyakorlatban, melynek során kiderül, hogy lehet valakit – például egy bűntett elkövetőjét – azonosítani a DNS alapján.

Saját ujjlenyomataikat készíthetik el és elemezhetik szakemberek segítségével, akik részt vesznek a TTIK Embertani Tanszék Árulkodó ujjlenyomatok című programján és megismerkedhetnek az ujjlenyomatvizsgálatok történetével is.

Az esemény az egyetemalapítás 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulóját ünneplő SZTE centenáriumi sorozatának egyik zárórendezvénye lesz.