Szegedi javaslatra neveztek el két kisbolygót a JATE egykori rektoráról és a Nemzet Színészéről

Az idén elhunyt Csákány Béla matematikusról és Haumann Péter színművészről neveztek el kisbolygókat Szalai Tamás, az SZTE csillagászának kezdeményezésére – írja az egyetem közleménye.

25 évvel ezelőtt a Szegedi Tudományegyetemen Sárneczky Krisztián akkori budapesti egyetemi hallgató vezetésével és szegedi csillagászok közreműködésével rendszeres kisbolygó-megfigyelések kezdődtek, amelynek folytatása mára hazánk egyik legsikeresebb csillagászati programjává vált. Az azóta eltelt időszakban felfedezett közel kétezer aszteroida jó részét a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézet Piszkéstetői Megfigyelő Állomásának 60 cm-es Schmidt-távcsövével találták az intézet kutatói, valamint az SZTE és az ELTE hallgatói, munkatársai.

A csillagászati felvételeken gyorsan mozgó fénypontokként megörökíthető égi szikladarabokat jellemzően még hosszú évekig követni kell a pontos pályaszámítás, ezáltal a biztos azonosítás érdekében. Ezt követően a kisbolygó sorszámot kap, a felfedezők pedig névjavaslatot nyújthatnak be a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) megfelelő szakbizottságához. A névjavaslatok az élet különböző területeiről származhatnak; jellemzően személyek, földrajzi helyek szerepelnek a listán.

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet Kísérleti Fizikai Tanszékének adjunktusa, Szalai Tamás 2004 nyarán szegedi egyetemistaként első távcsöves megfigyelési gyakorlatát végezte a piszkéstetői obszervatóriumban Sárneczky Krisztián irányításával, akinek aktuális kisbolygó-megfigyeléseiben is segédkezett. Az akkor megfigyelt aszteroidák közül az évek folyamán több is a sorszámozott státuszba került, az SZTE csillagásza pedig társfelfedezőként javaslatot tehettek az égitestek elnevezésére.

A korábbi időszakban így került az égboltra Szalai Tamás szülővárosa, Sopron (157141), valamint egykori soproni gimnáziumi fizikatanára, a korábban évtizedekig a szegedi egyetemen, illetve a szegedi Tömörkény Gimnáziumban oktató Lang Jánosné Steiner Zsuzsanna (250526) neve is. Nemrégiben újabb, Sárneczky Krisztián által talált aszteroidák kaptak sorszámot, amelyek elfogadásáról a napokban adott hírt az IAU. A döntés értelmében mostantól kezdve 

a (450297) számú kisbolygó az SZTE Bolyai Intézetének idén márciusban elhunyt professzora, Dr. Csákány Béla (19322022) nevét viseli.

A kiváló matematikus és népszerű egyetemi oktató 19851990 között az SZTE jogelődjének számító József Attila Tudományegyetem (JATE) rektora volt, s utolsó vezetői évében fontos szerepet játszott a Szegedi Csillagvizsgáló Alapítvány létrejöttében, amelynek első kuratóriumi elnöke lett.

  • A (450297) Csákánybéla mellett
  • a (612787) Haumannpéter kisbolygó,
  • Szalai Tamás volt középiskolája, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum (574506),
  • egykori első mentora, Kiss Gyula soproni amatőrcsillagász (554879),
  • valamint felesége elhunyt édesapja, az évtizedekig általános iskolai matematikafizika szakos tanárként és iskolaigazgatóként dolgozó Kopasz Imre (565780) is megörökítést kapott;

utóbbi két égitestet 2011-ben fedezték fel. Az IAU kis égitestek elnevezésével foglakozó munkacsoportja további, a hazai kisbolygó-programban felfedezett objektumok névjavaslatait is jóváhagyta, ezekről hamarosan további információk jelennek majd meg. Sárneczky Krisztián és munkatársai legutóbb tavaly decemberben adtak hírt általuk felfedezett és elnevezett kisbolygókról, köztük a Karikó Katalin nevét viselő égitestről.

A csillagászat iránt érdeklődők további érdekességeket hallhatnak szeptember 24-én, szombaton a Csillagászat Napján és szeptember 30-án, pénteken a Kutatók Éjszakáján. A részletes program ide kattintva elérhető.