Beázik a Kálvin téri kistemplom, kormányzati és gyülekezeti pénzből hozzák rendbe

Felállványozták nemrégiben a Kálvin téri református templomot. Az 1884-ben emelt észak-német gótikus stílusjegyeket viselő épület beázott, ezért kell munkálatokat végezni.

Szeptember elején, egy vasárnap azzal került a hírekbe a belváros ízléses kis temploma, hogy kora délután valaki felmászott annak állványzatára, amit épp a napokban húztak fel a klinkertéglás épület elé. A mászó egy 30 év körüli férfi volt, aki végül önszántából lejött, és az végül nem derült ki, mi motiválta.

Még ezen incidens előtt kerestük meg a Szeged-Kálvin téri Református Lelkészi Hivatalt, hogy egyszerűen arról érdeklődjünk, miért került az állványzat a templomra, hiszen az nem tűnik túlzottan rossz állapotúnak, és nagyobb felújításról sem voltak híradások. Juhász András lelkipásztor-esperes válaszolt még akkor, aki arról mesélt a Szegedernek, hogy beáznak, ezért van szükség javításokra.

„Templomunk 1884-ben épült, a beépített anyagok (klinkertégla, mészkőelemek) egy része a templom főbejáratától nézve bal oldalon beázott” – írta Juhász, hozzátéve, hogy ennek oka az, hogy a templomra eredetileg nem készült csatorna, azon tervüket pedig, hogy egy csatorna a tetőről lezúduló csapadékot elvezesse, a Műemlékvédelmi Hatóság nem engedélyezte.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Ezért más utat választottak. A mészkőelemek letisztítása, majd impregnálása, az esetleges sérülések javítása, valamint a hiányos fugák kitöltése történik meg ezekben a hetekben, három ütemben. Kérdeztük arról is, hogy miből tudják finanszírozni mindezt, amire a lelkipásztor-esperes azt felelte, a munkálatokat Magyarország Kormányának egyik pályázatának támogatásával fedezik, amelyen 15 millió forintot nyertek el, de a gyülekezet saját forrást is ad hozzá.

A templom 1884-ben épült Schulek Frigyes tervei alapján, aki a fogadalmi templom egyik tervezője is volt később. A kitervezte.hu leírása szerint helyét Tisza Lajos királyi biztos közbenjárása alapján jelölték ki, a város ingyenesen adta át az egyháznak, a mélyen fekvő telek feltöltését pedig saját költségén vállalta Gregersen Guilbrandt norvég építési vállalkozó, aki szívügyének tekintette a templomépítést.

A református palota és a templom 1931-ben

Fotó: Anders Gyula / Fortepan

A kis alapterületű, neogótikus stílusú templom háromszög alakú telekre épült, alaprajza pedig háromlevelű lóherére emlékeztet. A templommal átellenben áll a Református palota, Magyar Ede 1911-ből származó, eklektikus-szecessziós stílusú alkotása, amely szintén megér egy misét. A Kálvin téri templom nem a méreteivel tűnik ki, sokkal inkább gondosan tervezett arányaival és szépen kialakított részleteivel.