A Móra-múzeum kultúrkávézót szeretne látni a Kass Galériában, ezért nyílt pályázatot hirdetnek

Nyílt versenyeztetéssel szeretné bérbe adni az évek óta „kulcsos házként” működő Kass Galériát a város, hogy ott a múzeumi funkció mellett kultúrkávézó működjön – írja a Szeged.hu.

A portál azt írja, a Kass János hagyatékából álló, 1985-ben nyílt kiállításnál az évek során megfogyatkoztak a látogatók, hiszen új alkotások már nem kerülhettek bemutatásra. Ha mégis volt látogató, a galériát működtető Móra Ferenc Múzeum egy időre kinyitotta az épületet, amit így is fűteni és világítani kellett, ami évi több millió forintos kiadást jelentett.

Egy teljesen új kulturális attrakciót szeretnénk kialakítani az épületben. Nyugat-Európában már bevett gyakorlat, hogy kiállítóhelyek kávézóként is működnek, így csinálnak a fogyasztó vendégből kiállításlátogatót. Ezt szeretnénk mi is elérni – nyilatkozta a városi lapnak Fogas Ottó igazgató. Ezen ötlet kapcsán a közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága szerdán délelőtt adott zöld utat a pályázati kiírásnak.

A dokumentumok szerint a leendő bérlő első körben öt évig üzemeltetheti majd a kávézót és galériát, a 157 négyzetméterért havi nettó 300 ezer forint bérleti díjat kell majd fizetnie, emellett a forgalomból származó nettó árbevétel legkevesebb öt százaléka is a bérbeadót illeti meg. A berendezés színvilágának, hangulatának igazodnia kell a kiállítás tematikájához, melyet a bérbeadó előzetesen jóvá kell, hogy hagyjon.

További előírás, hogy a kávéház arculatában meg kell jelennie Kass János művei egy részletének, valamint azt is biztosítani kell, hogy a bérbeadó rendezvényeket tarthasson a galériában. Legkevesebb tíz négyzetméteres gyereksarok kialakítását és működtetését is vállalni kell. A bérlőnek teljes körű – a műtárgyakra is kiterjedő – biztosítást is kell kötnie. A részletes pályázati kiírást hamarosan a Móra Ferenc Múzeum teszi közzé.