A szegedi városháza előtt róhatjuk le kegyeletünket II. Erzsébet előtt

Csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója életének 97., uralkodásának 71. esztendejében. A királynőt a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában érte.

Megosztó személyiség, hiszen Ázsiában és egyes gyarmatokon, például Indiában inkább a gyarmati elnyomást és az idejétmúlt monarchiát látják benne az 1921-re csúcsára jutó Brit Birodalomban megtestesítve. Európában alapvetően pozitív személyiségnek tartják, hiszen nem volt annyira érezhető a negatív hatása a birodalomnak és a gyarmati atrocitásoknak.

Ez hazánkban is így van, Orbán Viktortól kezdve Novák Katalinon át Botka Lászlóig sokan a részvétüket fejezték ki halálával kapcsolatban. A polgármester ráadásul Szeged testvérvárosának, Cambridge polgárainak külön is, erről hivatalos levélben tájékoztatta az angol egyetemi város polgármesterét, Mark Ashtont.

Ennek folyományaként péntekre kikerült a szegedi városháza elé, az országzászlóhoz egy emlékpont, ahol a szegediek, vagy az ide látogatók vasárnap este 8 óráig leróhatják kegyeletüket egy szál virággal, gyertyával, mécsessel. A megemlékezéssel Cambridge polgárait biztosíthatjuk együttérzésünkről, támogatásunkról, szolidaritásunkról a Szeged–Cambridge Baráti Kör szervezésében.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder