A nagyvárosok közül Szegeden a legdrágábbak az eladó garázsok egy felmérés szerint

Megugrott a garázsok, autóbeállók ára a fővárosban az új parkolási szabályok, valamint az egyes kerületekben bevezetett szigorítások miatt derül ki az ingatlan.com saját adatain alapuló elemzéséből. Az is érdekesség, hogy az eladó garázsoknál Szeged a legdrágább a megyeszékhelyek közül. Kiadó garázsoknál már jobb a helyzet, a középmezőnybe került a város.

Szeptember 5-től jelentősen változott a fővárosi parkolás. A korábbi közel 30 helyett mindössze 4 zónát határoz meg az új szabályozás. A lépés egyben drágulást hozott, a legmagasabb ár Budapest belső részein 600 forint óránként, a legolcsóbb tarifa pedig 200 forint. Emellett több városrészben, például a VII. és XIII. kerületben szigorúbb szabályok léptek életbe, az esti órákban védett, csak a helyi laksok által használható parkolókat alakítottak ki.

A parkolóhelyeken ráadásul több autónak kell osztozni, mert az autóállomány évről évre bővül. A múlt év végén már közel 703 ezer személyautót tartottak nyilván a fővárosban, ami ötéves távlatban 15 százalékos többletnek felel meg. Országosan pedig 4,02 millió autóról beszélhettünk 2021 végén, ami az öt évvel korábbi számhoz képest több mint 20 százalékos emelkedés” mondta Balogh László vezető gazdasági szakértő.

Az autótulajdonosok annak viszont örülhetnek, hogy az eladó és kiadó garázsok kínálata is bővült. A fővárosban több mint 600 eladó garázsból válogathatnak a vevők, ami 4 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt. A kiadó garázsok száma pedig több mint 1200, ami viszont 37 százalékos emelkedésnek felel meg. A megyeszékhelyek kínálatbővülési dinamikája nagyon hasonló volt, mint Budapesten” fogalmazott Balogh László.

A kínálattal párhuzamosan az árak is nőttek az ingatlan.com adatai szerint. Budapesten szeptember elején 6,5 millió forint volt az átlagos garázsár, ami 25 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten.

Forrás: ingatlan.com

A megyeszékhelyek garázspiacát nézve kiderül, hogy jelentős drágulás ment végbe az utóbbi egy évben. Szegeden 73 százalékkal 8,4 millió forintra, Debrecenben 56 százalékkal 7 millió forintra, Győrben 48 százalékkal 6,2 millió forintra, Székesfehérváron 42 százalékkal 6,8 millió forintra nőtt a kínálatban szereplő garázsok átlagára. Kecskemét kivétel, ahol a 6 millió forintos ár lényegében stagnálást jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A szóban forgó megyeszékhelyeken a kiadó garázsok esetében a havi díj 20 és 25 ezer forint között szóródott, Szegeden ez 23 ezer forintra adódott. Mindez a középmezőnyre volt elég, a 19 megyeszékhely közül a 11. helyre. A szakértő elmondta, hogy a nagyvárosi garázsdráguláshoz az is hozzájárult, hogy az építőipari árrobbanás miatt az új építésű társasházak eladó parkolóhelyeinek bekerülési költsége is jelentősen növekedett.