Több mint 500 millióért kap szállást 50–55 török rendőr Szegeden, a cseheket nem sikerült elszállásolni

Török és cseh rendőröknek keresett Szegeden otthont a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság, de csak az előbbieknek tudott szállást intézni – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő friss számából, melyet a Magyar Hang szúrt ki.

A dokumentum szerint a megyei főkapitányság 5055 török rendőrt szállásol majd el Szeged területén, a szerződéskötéstől számolt egy éves időtartamban, vélhetően azért, hogy ők is részt vegyenek a déli határszakasz védelmében – jegyzi meg a lap. A szerződéskötésre augusztus 25-én került sor, a rendőrség 18 000 ezer vendégéjszakával számolt, és ezért legfeljebb nettó 530 millió forintot fizetnének.

Valamivel kevesebb, 4050 közötti cseh rendőrt is vártak Szegedre. Esetükben egy év alatt, 14 400 vendégéjszakával és nettó 370 milliós keretmegállapodással kalkuláltak a megyei rendőrök –

ám a szerződés nem jöhetett össze.

A közbeszerzési értesítő szerint a beszerzés „középirányítója” ugyanis nem biztosította a szerződés fedezetét. A rendőrségi közbeszerzések, szerződések esetében ez a középirányító általában az ORFK gazdasági főigazgatósága. A miért nem derült ki a dokumentumból.

A török csapat jelentős előnyt élvezett a csehekkel szemben: őket egyágyas szobákban helyezhetik el, míg a cseh kollégáknak egy-háromágyas szobák jutottak volna. Ráadásul, a törököknek a napi reggelin túl meleg vacsora is jár a szerződés értelmében, míg a csehek csak reggelit kaptak volna. A török kontingens végül a szegedi Mátrix hotelben kaphat szállást, ahol egyébként korábban a csehek is voltak.

Hozzájuk képest, a magyaroknak jutottak a legszerényebb körülmények: a szerződéscsomag a rendőrök nagylaki elszállásolására is kitér – a nagylaki panzióban egy-háromágyas szobákban helyezik el az ide érkező, 1540 magyar rendőrt, és étkezést nem is kell nekik biztosítani. Ebben az esetben sikerült megállapodni a szállásadóval, és forrás is jutott rá, 18 millió forintos értékben.