Négy szegedi világbajnoki cím és egy vb-ezüst is született a Maty-éren pénteken

A magyar versenyzők kilenc arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet szereztek pénteken, a Szeged melletti Maty-éren zajló ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokság első döntős napján, amelyen 16 finálét rendeztek.

A kellemetlen, esős idő ellenére nagyon sokan szurkoltak a hazai csapatnak a lelátón, a fiatal kajakosok és kenusok pedig alaposan meg is hálálták ezt. Négy szegedi világbajnoki cím és egy vb-ezüst is született a Maty-éren, az MVM Szeged VE tehetségei ugyanis szenzációsan szerepeltek az ifjúsági és az U23-as kajak-kenu világbajnokság első döntős napján írja a klub Facebook-bejegyzésben. A szegediek közül tehát:

  • Ozsgyáni Bence az ifjúsági férfi kajak négyessel lett világbajnok.
  • Molnár Csepke és Kiss Ágnes szintén az ifiknél lett vb-aranyérmes C2 500 méteren.
  • Néhány perccel később Molnár Csanád is felért a csúcsra C2 500 méteren az ifjúsági fiúk mezőnyében Juhász Istvánnal.
  • Nagy Bianka fantasztikus szezont zár, hiszen a felnőtt Eb-arany és ezüst, valamint a három felnőtt vb-bronz után U23-as világbajnoki címet is szerzett Bragato Giadaval.
  • Született még egy szépen csillogó szegedi ezüst is, Balogh Gergely az U23-as férfi kajak négyessel a második helyen ért célba a döntőben.

A fiatalabb korosztályban világbajnok lett még a Kiskó Réka, Szegedi Angelina, Nemes Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka összeállítású kajaknégyes. A Szakács Botond, Samu Péter kajak kettes 1000 méteren aratott fölényes győzelmet. A kvartettel első Kiskó 200 méter egyesben másodikként ért célba, ahogy a kenus Győre Panna is egy kilométeren. A férfiak kenu egyes 1000 méteres számában Ferencz Bulcsú az ötödik helyet szerezte meg.

Fotó: MVM Szeged VE

Az U23-asoknál több olyan magyar is vízre szállt, aki már a felnőtt mezőnyben is letette a névjegyét. Ilyen Lucz Anna, aki egy hónapja, a kanadai felnőtt vb-n harmadik lett K-1 200 méteren, most pedig megnyerte a sprinttáv döntőjét. A tavalyi felnőtt vb-n bronzérmes, olimpikon Adolf Balázs ugyancsak győzött C-1 1000 méteren. Az idősebb korosztály negyedik magyar aranyát a Vajda Bence, Szántói Szabó Tamás kajak kettes szerezte 1000 méteren.

A Fojt Sára, Lucz Anna, Rendessy Eszter, Csikós Zsóka összeállítású kajak négyes egyformán második lett 500 méteren, Bragato pedig harmadikként ért célba 1000 egyesben. A Kollár Kristóf, Slihoczki Ádám kenupáros az ötödik helyet szerezte meg 500 méteren. A vb-n 64 országból több mint 1100-an indulnak, köztük 57 magyar. A többi döntőt szombaton és vasárnap rendezik. A versenyre a belépés ingyenes.