Súlyosabb büntetést kér az ügyészség a „vadasparki játszótérmutyi” néven elhíresült büntetőügyben

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként a büntetések súlyosítását indítványozta a „vadasparki játszótérmutyi” néven elhíresült ügyben írja a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye.

Első fokon a Szegedi Törvényszék járt el az ügyben a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádirata alapján. Az elsőfokú ítélet szerint a szegedi Vadasparkban részben uniós támogatásból megvalósult interaktív látogatótájékoztató rendszer és tematikus játszótér kialakítása nem a támogatási szerződésben vállaltak szerint történt.

A 185 millió forint támogatási összeg lehívása során a ténylegesen elvégzett munkák és a nyújtott szolgáltatás valós értékét lényegesen meghaladó összegekről kiállított számlákat csatoltak be. Az elkövetők a jogosulatlanul megszerzett pénzösszegeket különböző bankszámlákra utalták át, azokkal olyan banki műveleteket végeztek, amelyek célja a pénz eredetének leplezése volt.  

Az elsőfokú bíróság a támogatási összeg megszerzésében is részt vevő két vádlottat költségvetési csalás bűntette és pénzmosás bűntette miatt  3 év 3 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra, illetve 2 év 5 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, míg a pénz eredetének leplezésében segédkező társukat pénzmosás bűntette miatt 2 év 2 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész mindhárom vádlott terhére súlyosítás, míg a vádlottak és a védőik felmentés, illetve enyhítés érdekében fellebbeztek. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a vádlottakkal szemben kiszabott szabadságvesztés és közügyektől eltiltás indokolatlanul enyhe, a bűncselekmény elkövetésének összes körülményére figyelemmel azok súlyosítása indokolt.

Az ügyről korábban mi is írtunk bővebben az alábbi cikkünkben:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Flamingó-ügy: börtönbüntetést kaptak a vadaspark-mutyi vádlottjai

Vannak, akik vadasparki mutyinak, mások Flamingó-ügynek hívják azt a történetet, amely a Szegedi Törvényszék tárgyalásain rajzolódott ki az utóbbi években. Az elsőfokú ítélet megszületéséig hosszú volt az út, hiszen 2018 tavaszán volt az első tárgyalás, és egy éve úgy tűnt, hogy lezárul a bizonyítási eljárás, ám a három vádlott és ügyvédeik mindent elkövettek a per elnyújtása és újabb bizonyítékok beszerzése érdekében.