A Blikk szerint a szegedi Csillagban támadta meg késsel Magda Marinkót a csantavéri mészáros a testvére halála miatt

Az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt gyilkos, Magda Marinkót egy késsel akarta megtámadni a szegedi Csillag börtönben a szintén életfogytiglanját töltő csantavéri mészáros, Dér Csaba – írja a Blikk. Dér úgy gondolja, 1993-ban Marinkó ölte meg a testvérét. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága azonban kiadott egy közleményt, hogy a Blikk „kisegérből elefántot csinált”, valójában nem történt támadás.

A bulvárlap arról ír cikkében, hogy huszonkilenc éve forr a bosszúvágy a csantavéri mészárosként elhíresült Dér Csabában, aki közel három évtizede vár az alkalomra, hogy szembenézhessen az idegenlégiót is megjárt embervadásszal, Magda Marinkóval. A három emberölésért életfogytiglani börtönre ítélt Dér Csaba ugyanis azt állítja, 1993-ban Magda Marinkó likvidálta a testvérét. Dér ekkor tizenhárom éves volt, a nála 6 esztendővel idősebb bátyját elveszítve megfogadta, egyszer bosszút áll haláláért.

„Csaba elmondása szerint a nagy hőségben engedélyezték a büntetés-végrehajtási intézetben, hogy a zárka ajtaján lévő nyílás, az úgynevezett tátika nyitva legyen, hogy így is több levegő juthasson be. Ezt kihasználva, a védencem egy, vélhetően az étkezéshez rendszeresített kést és egy másik tárgyat is Marinkó felé vágott, akit az őrök éppen a folyosón kísértek sétálóra. Közben azt üvöltötte neki, hogy „meg fogsz fizetni a testvérem haláláért” – erősítette meg a Blikk értesüléseit Dér ügyvédje, Gulyás Krisztián.

„Dér Csaba szentül meg van győződve arról, hogy a tizenkilenc esztendős korában kivégzett bátyját Magda Marinkó lőtte fejbe, de ezen felül is mélységesen megveti és elítéli a férfi tetteit. Elmondása szerint a saját becsületkódexébe nem fér bele a nők és gyermekek elleni erőszak, a gyilkosság pedig végképp nem” – tette hozzá az ügyvéd.

A Telex azt írja, hogy a Blikk kérdésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) azt mondta, senki nem sérült meg az incidensben. A BVOP később közleményt is adott ki, amelyben azt közölték,

a Blikk „kisegérből elefántot csinált”,

ugyanis „a cikk közlését megelőzően megkeresték a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát , ahonnan világos és egyértelmű tájékoztatást kaptak arról, hogy nem történt semmilyen támadás a fogvatartottak között az elmúlt időszakban a Szegedi Fegyház és Börtönben”. A BV arra is felhívta a figyelmet, hogy „egy ilyen eset sem hétköznapi, sem szakmai értelemben nem nevezhető támadásnak, ezért főként ebben a kontextusban ennek a kifejezésnek a használata olyan hamis látszatot kelthet, amely alkalmas lehet az olvasóik félretájékoztatására.”

Magda Marinkót az egyik legveszélyesebb bűnözőként tartják számon Magyarországon. Bár sosem bizonyították rá, az ő nevéhez kötődik a szegedi Z. Nagy-gyilkosság. Marinkót 1996-ban egy orosházi nő meggyilkolása, illetve egy kecskeméti hármas gyilkosság miatt ítélték börtönre. Dér Csabát bérgyilkosként tavaly nyáron ítélték 40 év fegyházbüntetésre egy 2019-es belgrádi emberölés miatt. Korábban már volt konfliktusa börtöntársaival, a soroksári futónő meggyilkolásával vádolt R. Szilvesztert például összeverte, mert „gyűlöli a nőgyilkosokat”.