Újraindítják a 4-es villamost csütörtöktől

Bár már írtunk a napokban az ősztől érvényes menetrendváltozásokról, amelyek keretében több gerincvonalán is ritkítja a város a közösségi közlekedést, a 4-es villamos déli szakaszának több hónapja tartó "rekonstrukciója" is véget ér csütörtökkel, és a teljes szakaszon villamosok járnak majd.

„A 4-es villamos alsóvárosi szakaszán a pályaállapotok további beavatkozásokat indokolnak, így terveink szerint évente saját erőforrásból újítunk meg nyaranta újabb szakaszokat. A teljes Dugonics tér–Kecskés közötti szakasz így előreláthatólag 2025 nyár végére készül el” – mondta egy nyáreleji sajtótájékoztatón Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester.

A Szegedi Közlekedési Társaság a Vám tér és a Szivárvány kitérő között kb. 400 méteres szakaszon dolgozott a tanszünet alatt, hogy kicsit rendbeszedjék a pályát, például kicseréljék több mint ötszáz vasbeton keresztalj fabetétet tartósabb, műanyag betétre; a régi c-rendszerű (34 kg/fm-es) sínek helyére pedig 48 kg/folyóméteres sínekre kerültek beépítésre.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Ezzel szerintük a pályahibák megszüntethetővé válnak majd, és a sebességkorlátozások is feloldhatók lesznek. Az említett szakaszon betonra cserélték 14 kapukihajtó régi, kockaköves burkolatát, illetve a Szivárvány utcai átjáróban is végeztek ilyen munkát. A munkát külső támogatás hiányában az önkormányzat által idei évben erre a célra biztosított mintegy 40 millió forintos költségkeretéből az SZKT saját pályafenntartási munkatársai végezték.

A társaság most honlapján arról ír, hogy véget ér a 4-es vonal Anna-kút és Kecskés közötti szakaszát érintő vágányzár, itt ismét teljes vonalhosszban, Tarján és Kecskés között villamosok közlekednek, tehát ezentúl nem kell majd pótlóbuszozni. Igaz, ezentúl 12 helyett csak 15 percenként indulnak majd a szerelvények, és így a 3-assal közös szakaszon a villamosok 7 és fél percenként érkeznek majd a megállókba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Tovább ritkítja a város a szegedi villamos- és trolibuszvonalakat

Mármint nem a nyári menetrendhez képest ritkítják, hanem az azt megelőző tanévi időszakhoz képest. Ugyanakkor már a nyári menetrend végén is történt járatsűrítés néhány trolivonalon, így nagy változás nem mindenhol lesz.