Palkovics László a zárt szegedi konferencián: Ha nem találjuk el, hogy sütni fog-e a nap, az pénzbe kerül

Mint ahogy azt korábban megírtuk, Palkovics László technológiai és ipari miniszter a Magyar Meteorológiai Társaság 38. vándorgyűlésén vett részt  pénteken Szegeden. Ennek során a sajtót nem is engedték be az SZTE Bölcsészkarának főépületébe a fotósokkal egyetemben, ezért nem lehetett tudni, miről volt szó. Bár Palkovics végül távozásakor megállt egy kicsit és válaszolt a sajtó, illetve a tiltakozók kérdésére, érdemleges nem derült ki.

Az MTI viszont részt vehetett a rendezvényen, mivel megjelentették Palkovics Lászlónak az épületben, zárt körben mondott beszédét. Eszerint a miniszter azt javasolta, hogy az OMSZ-t alakítsák át Országos Meteorológiai és Klímakutató Szolgálattá, növeljék munkatársai számát, alakítsák át az intézményrendszerét, ehhez mondta forrást, 2027-ig kétmilliárd forintot biztosítanak. Mintegy 40 perces előadásában Palkovics László kifejtette, készítettek és elfogadtak egy úgynevezett energiaátmenet-stratégiát, amely arról szól, hogyan térhet át Magyarország a fosszilis, gázalapú energiarendszerről a villamosenergia-alapú rendszerre. A fő probléma, hogy bár az ország beépített fotovoltaikus kapacitása már meghaladja a 6 gigawattot, és néhány éven belül megduplázódik, nincs megfelelő tárolókapacitás.

Megújuló energiatermelés esetén kulcsszerepe van az időjárás-előrejelzésnek, a „menetrendezés” 15 percenként történik, ilyen időközökben kell megadni, mekkora kapacitáson tud termelni a hálózat. „Ha nem találjuk el, hogy sütni fog-e a nap, az pénzbe kerül” – jelentette ki. A kiegyenlítő energiaköltség 90 százalékát az időjárásfüggő megújuló energiafajták menetrendezési hibája okozza – közölte, hozzátéve, hogy míg Németországban a rossz becslések aránya 10 százalékos, a Mavir adatai szerint itthon a naperőművek 30 százalékos hibát követnek el. Egy kilowattórára vetítve Németországhoz képest Magyarország a tízszeresét fizeti a szabályozási energiaköltségnek – mondta.

Pedig a balatoni vihar-előrejelzés kiválóan működik – jegyezte meg a tárcavezető, hozzátéve, hogy a fenti számok sokkal hamarabb látszanak a Technológiai és Ipari Minisztériumnál (TIM), mint az OMSZ-t korábban felügyelő agrártárcánál, ezért került az új kormányzati struktúrában a TIM-hez az OMSZ. „Nem augusztus 20-a miatt” – jelentette ki. Palkovics László elmondta, az átmeneti stratégiában 31 projekt szerepel, 2030-ig 16 milliárd euró (6400 milliárd forint) beruházást jelent; a legtöbb forrást a villamosenergia-szektor fejlesztésére fordítják, de – különösen az ukrajnai háború miatt – hangsúlyos az orosz gázimporttól való függés csökkentése is.

Az OMSZ meglévő Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratóriumának feladat- és kutatáskörét kiegészítenék a hazai légköri kutatásokkal.

Az új szervezetben – amelyet idővel szavai szerint független állami szervvé kellene alakítani – három elnökhelyettesi tisztség lenne: egyikük a meteorológiáért, másikuk a klímáért és levegő tisztaságáért, harmadikuk pedig a kutatásért felelne. Palkovics László előadásában emlékeztetett: ahhoz a célhoz közelítve, hogy 2030-ig Magyarország az 1990-es bázishoz képest 40 százalékkal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását, „jól haladunk”. 2020-ban már 34 százalékon állt az ország, de az 55 százalékért „tenni kell” – mondta. Nagy kihívásnak nevezte a teljes klímasemlegesség elérését 2050-re, ehhez megfogalmazása szerint „már nagyon nagy rendszerekhez kell hozzányúlni”.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

A Süss fel nap!-ot énekelték Palkovics Lászlónak a bölcsészkar előtt, ahová az egyik kirúgott OMSZ-vezető helyett jött

Meteorológiai előadáson vett részt Palkovics László technológiai és ipari miniszter, ahol az augusztus 20-a miatt kirúgott Radics Rita helyett tartott előadást. A szegedi Momentum az OMSZ vezetőségének kirúgása ellen tiltakozva villámcsődületet szervezett a bölcsészettudományi kar elé, ahol esernyőkkel és ajándékkal várták a minisztert.

Közölte, teljesíthető az is, hogy a karbonsemleges hazai villamosenergia-termelés részaránya 2030-ra elérje a 90 százalékot. Megjegyezte, a KPMG tanulmánya szerint Magyarország 32 vizsgált ország közül a 13. helyen áll a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért tett intézkedések szempontjából. A miniszter szólt az ukrajnai háborúról is, amely – mint mondta – főként abban hozott változást, hogy az úgynevezett energia trilemma hármasát megváltoztatta. A háború előtt adott volt az ellátásbiztonság és a megfizethetőség, lehetett a környezetvédelemre  figyelni. Utána az ellátásbiztonság került előtérbe, de kedvező, hogy az intézkedések a zöldítés irányába haladnak – fejtette ki.

Kérdésre felelve a tárcavezető elmondta, nem meteorológus, nem ért a szakmához. Ha beszélnie kell a szerb és a román illetékes miniszterrel arról, hogyan férhetnek hozzá a magyar meteorológusok a külföldi mérésekhez, és hogy ott milyen sűrű a mérési hálózat, azt megteszi, csak ismernie kell a problémákat – tette hozzá.

A Magyar Meteorológiai Társaság 38. vándorgyűlését Aktuális kihívások a meteorológiában – fókuszban a repülésbiztonság szolgálata címmel rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetében. A tanácskozást a Magyar Meteorológiai Társaság, a Szegedi Tudományegyetem, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálata szervezte.

Palkovics Lászlót a Szegedi Tudományegyetem épülete előtt békés tüntetők fogadták a Süss fel nap című dalt énekelve. A Momentum egyik országgyűlési képviselője, Bedő Dávid frakcióvezető-helyettes egy esernyőt adott át a miniszternek, erről itt írtunk:

Fotó: Bálint András / Szegeder.hu