Szegeden egyetlen koronavírusos beteg sem szorul intenzív kezelésre

Továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján szerdán. Szegeden a koronavírus jelenlegi hullámában hetek óta 20–30 közötti fertőzött fekvőbeteget látnak el, érdemi változás a betegszámban körülbelül 2 hónapja nincs.

Az NNK a közleményben azt írta, hogy a 33. héten a vizsgált városok közül

  • enyhe emelkedő tendencia látszik Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Veszprémben,
  • csökkenés tapasztalható Pécsen, Szegeden, Szekszárdon és Tatabányán,
  • míg a többi helyszínen a tendencia stagnáló.

Az NNK közölte: a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 21 mintavételi hely – tehát Szeged is – esetében az emelkedett, egy mintavételi helyen pedig Zalaegerszegen a mérsékelt kategóriába esik. A koncentráció skáláján négy fokozatot különböztetnek meg: alacsony, mérsékelt, emelkedett, magas.

Hetek óta nincs intenzív eset

A Délmagyarország rákérdezett a Szegedi Tudományegyetemnél arról, hogy a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kálvária sugárúti intézményében hány fertőzöttet kezelnek jelenleg és ebből hányan vannak lélegeztetőgépen. Válaszukban azt írták, hogy a koronavírus jelenlegi hullámában hetek óta 2030 közötti fertőzött fekvőbeteget látnak el, érdemi változás a betegszámban körülbelül 2 hónapja nincs.

Koronavírus-fertőzés miatt intenzív kezelésre, lélegeztetésre hetek óta nem volt szükség egyik páciens esetében sem,

ahogy a Covid-osztályokon fekvő betegeket sem a korábban típusosnak számító légúti érintettség miatt kell kezelni, hanem túlnyomórészt idős, sok egyéb betegséggel küzdő páciensek. Megjegyezték, az ő esetükben a fertőzés a belgyógyászati alapbetegségüket súlyosbította, így döntően belgyógyászati – és nem infektológiai – ellátást igényelnek.

Ennek megfelelően a halálozási mutatók nem különböznek egy geriátriai, vagyis az idősek egészségügyi ellátására összpontosító osztály halálozási mutatóitól – mutattak rá a Délmagyarországnak küldött válaszukban. Ugyanakkor az egyetem felhívta a  figyelmet az oltás fontosságára.

108 haláleset országosan

Egész Európában, Magyarországon is az omikron variáns terjed jelenleg is. Jellemzően a fertőzöttek csak enyhe, közepesen súlyos tünetekkel esnek át a fertőzésen, főként megfázásszerű panaszok – torokfájás, fejfájás, köhögés, orrfolyás – alakulnak ki. A láz, a légszomj, az ízérzékelés elvesztése és a szaglásvesztés kevésbé gyakori panasz.

Múlt héten egyébként 108, többségében idős, krónikus beteg halt meg, így az elhunytak száma 47 191-re emelkedett – közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a koronavirus.gov.hu. Jelenleg 1251 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 1811-en vannak. Azt írták, hogy a fertőzöttek száma a megelőző héthez viszonyítva tovább csökkent.