Palkovics László az általa kirúgott meteorológus helyett jöhet Szegedre előadást tartani, a Momentum villámcsődületet tart

A meteorológia és a klimatológia legújabb kihívásainak megvitatására vándorgyűlést tart a Magyar Meteorológiai Társaság a héten Szegeden írja a Telex. Az előadás-sorozat hivatalos programja szerint pénteken délelőtt 10 órától Palkovics László technológiai és ipari miniszter is előadást tart az éghajlat szekcióban. A program szerint Palkovics előadása után kávészünet következik.

Palkovics éppen a héten menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét, Radics Kornéliát és a szervezet szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát, miután a bizonytalan időjárási helyzet miatt elmaradt az augusztus 20-i ünnepi tűzijáték. Sőt, az is kiderült, hogy ezt megelőzően az M1 televíziós csatorna utólag manipulálta a saját időjárás-jelentésüket, hogy az OMSZ-t támadhassák.

Villámcsődület esernyővel

Az előadás hírére a szegedi Momentum is bejelentette, hogy szolidaritási akciót, figyelemfelhívó villámcsődületet szervez augusztus 26-án, pénteken 10 óra 15 perckor az SZTE BTK főépületénél. A helyi Momentum információi szerint

Palkovics László felszólalása csak augusztus 20-a után került be a hivatalos programba, miután az általa menesztett Radics Kornéliát kivették a felszólalók közül.

„A Momentum Szegedi szervezete már többször hangot emelt az egyetemi függetlenség, a tudományos autonómia és a szakmaiság mellett, így most sem hagyhatjuk szó nélkül, hogy pártállami módszereket idéző eljárással, a szakmai grémiumon átgázolva álnak bosszút az állami tűzijáték elhalasztása miatt, miközben hónapok óta képtelen a kormányzat hatásosan fellépni az infláció, a pénzromlás és az egyre fenyegetőbb szociális válsághelyzettel szemben” – indokolták az akciót.

A villámcsődület résztvevőit arra kérik, hogy feltétlen hozzanak magukkal esernyőt – teszik hozzá.