Szeged az egyik leginkább idézett város az idegen nyelvű könyvekben a Google szerint

Ismét egy érdekes poszt jelent meg a szegedi Redditen, vagyis az r/szeged-en: ezúttal az egyik felhasználó a nagyobb vidéki magyar városokat gyűjtötte ki – természetesen Budapest mellőzésével, mivel a főváros abszolút elnyomná a többi adatot – aszerint, hogy hányszor szerepelnek a különböző idegen nyelvű, a Google Könyvek adatbázisában fellelhető írásokban.

Nem árulunk el nagy titkot, hogy a legtöbb esetben Szeged nyeri a „versenyt”, hiszen amúgy meg sem született volna ez a szösszenet. Az adatsor egészen 1800-tól 2019-ig tart publikálás szerinti idővel. Megtalálható amerikai és brit angol, francia, olasz, spanyol, de még orosz nyelvű gyűjtés is. Az ide kattintva böngészhető adatok érdekesen alakulnak, egyes nyelveknél más-más a fellángolási időszak, vagy van, hogy tartósan magasan marad.

Érdekesség, hogy Szegednél az 1879-es nagyárvíz közben, vagy közvetlen utána nem voltak mindenhol jelentős kiugrások.

Az angol nyelvnél – hasonlóan a brit, vagy amerikai esetén – például egyedül Debrecen és Szeged emelkedik meg az 1940-es évektől, majd a csúcspontjuk – ahol egy rövid időre meg is előzi Debrecen városunkat – valahol az 1980-as évek közepénél jelentkezik. A többi város, tehát Pécs, Miskolc, Győr, Kecskemét, Székesfehérvár vagy Nyíregyháza görbéje lapos marad.

Ha a nyelvet mondjuk franciára állítjuk, akkor városunk, bár szinte végig vezeti a találati listát egészen az 1820-as évektől, 2019-re kicsivel alulmaradt Péccsel szemben. Ebben az esetben 1937 körül volt Debrecennel együtt a három városnak egy nagyon meredek kiugrása, ami aztán vissza is esett napjainkig. Németnél ugyanekkor volt egy kiugrás a két legnagyobb megyeszékhely esetében, bár az 1960-as éveknél is volt egy fellángolás.

A mediterránok közül az olasz nyelvnél Pécs szintén győzött 2019-ben, bár a történelem során folyamatosan változva Szegeddel küzdött nagyot találati számban, még Debrecen említésre méltó ilyen szempontból. Itt szintén egy nagyobb kiugrás volt a második világháború idején. A spanyolnál viszont Szeged abszolút elsősége olvasható ki a teljes találati adatsorból, bár a nettó találatok száma kevesebb más nyelvekéhez képest.