Augusztus közepétől nyit a Szegedi Nemzeti Színház jegyirodája, a következő évad műsora is változik

Augusztus 15-től várja a Szegedi Nemzeti Színház jegy- és bérletvásárlóit a Stefánia 6. alatti jegyirodában, ahol az első 50 bérletvásárló ajándék páros belépőt kap Rost Andrea és vendégei koncertjére az Újszegedi Szabadtérin – szól az intézmény közleménye.

Mint írják, a 2022/23-es évad előzetesen meghirdetett műsora változik: Giuseppe Verdi Falstaff című operája helyett A kalózt láthatja a szegedi közönség 2023 tavaszától. A korábban megváltott bérletek automatikusan módosulnak, érvényesek az új előadásra.

A kalóz Verdi „a gályarabság éveiként” emlegetett alkotói periódusában született, mikor a zeneszerzőt elhalmozták megrendelésekkel, 8 év alatt 13 operát komponált. A szövegkönyv alapjául szolgáló Byron-költemény a romantika korában hatalmas népszerűségnek örvendett. Verdi mellett megihlette Berliozt és a Giselle szerzőjét, Adamot is. A társadalom peremén rekedt, kitaszított ember a korszak kedvelt témája volt. Verdi is előszeretettel tette meg operáinak főhősévé a kurtizánt, a testi hibával élő Rigolettót vagy éppen a kalózt.

Corrado, a kalózok vezére új megbízatást kap: Seid pasa ellen kell támadnia. A harc során Corrado kimenti Seid rabszolganőit az égő háremből. Elfogják, de a pasa kedvenc háremhölgye beleszeret, kiszabadítja és megöli a pasát. Corrado hű marad menyasszonyához, Medorához, aki viszont – miután a kalózok Corrado nélkül érnek haza – megmérgezi magát. Mikor Corrado értesül menyasszonya haláláról, a tengerbe veti magát.