Melankólikus taktusok, mélabús tekintetek a tükörben

A szegedi Mirror Twin nevű formációról 2015 őszén hallhattunk először. Meglehetősen aktív tempóban léptek fel akkoriban városi és országos szinten is, elkészült jónéhány felvétel, majd kívülről szemlélve meglepetésszerűen feloszlott egy időre a zenekar. A későbbiekben történt már némi próbálkozás az újjáélesztésre, 2021-ben kezdődtek el megint rohamosabb tempóval a dolgok, ezúttal a korábbiakhoz képest más lendületet diktálva, új felállással. Minderről Sendula Zoltán gitárossal és Buchholcz Annával, a zenekar énekesével hosszasabban beszélgettünk.

Zoli elmondása szerint egy zenekar megalapításának az ötlete már 2014-ben megfogalmazódott a fejében, leginkább a Run For Over Records felvételeit pörgetve, olyan zenekarok hatására, mint a Basement, a Citizen vagy a Title Fight. A későbbiek során Annával az akkor még Live Music Club néven (azóta üzemelt Gin Tonic-ként is, jelenleg Sounder Club-ként lehet ismerős) működő szórakozóhelyen ismerték meg egymást. Az este alatt kiderült, hogy igazából Anna is csinálna egy zenekart, és simán énekelne benne, és mivel erre a posztra általában nehéz megtalálni a megfelelő valakit, így ott egyértelművé vált a közös projekt elkészítése.

Országutakat átszelő szomorkás dallamok

Másik gitárost és dobost az interneten kerestek, a basszusért már a kezdetektől felelős Fábri Roland pedig korábban már játszott Zolival egy másik zenekarban. 2015-re végül megalakult egy olyan felállás, amivel másfél évig tudtak működni. Elkezdődtek a próbák, majd ez év őszére felvettek egy háromszámos kislemezt. Az első fellépés is megtörtént már télen, melynek nem más, mint a zenekar életében kulcsszerepet játszó Live Music Club adott helyet. Mivel nem volt akkoriban más hasonló zenekar Magyarországon, így a közönség viszonylag gyorsan rákapott a Mirror Twinre. Gyakran újvonalas grunge zenekarként hivatkoztak rájuk, de Anna és Zoli szerint ez téves, utóbbi szerint inkább

valamiféle nagyon korai emos sztoriként írná körül, ha nagyon muszáj lenne beskatulyázni, hogy mit is játszanak.

Másfelől országos egyedülállóságuk részben kisebb problémát is jelentett. Anna és Zoli úgy gondolják, hogy így nem tudtak egy bizonyos közeg részeként működni. Első nekifutásukra gyakran erősebb punk és metál zenekarok elé hívták őket játszani, így gyakran nem érezték úgy, hogy kifejezetten passzolnának a line-upba. Akkoriban többnyire a Sun City Booking szervezte a koncerteket, akik gyakran felkeresték őket, hogy játszanak külföldi vagy népszerűbb magyar formációk előtt. Ők pedig többnyire igent mondtak, mivel örültek a fellépési lehetőségnek, de itt is sokszor merőben eltérő műfajú vagy hangulatvilágot sugalló bandákkal játszottak együtt egy este során. Mindketten egyetértenek azzal, hogy működik egyfajta elitizmus a magyar független zenei érában, mely azt eredményezi, hogy az undergroundban mindig van undergroundabb. Ez a tény, és hogy mellé gyakorlatilag tőlük teljesen különböző színterek között léteztek, merőben hátráltatták a Mirror Twin önazonosulási folyamatát.

Mirror Twin - Néma Papagáj

Mirror Twin / Facebook

A fellépések nemcsak Szegedre korlátozódtak, sőt, elmondásuk szerint legalább annyit játszottak különböző településeken, mint a Csongrád megyei székhelyvárosban. Először az akkor még működő Brokenthread nevű zenekarral szerveztek közös turnét, mivel Anna ismerte őket korábbról a közös zenei érdeklődésből fakadóan. Ez meglehetősen jól sikerült, így az akkor meglátogatott helyszínekről gyakran visszahívták őket a későbbiekben is.

A Brokenthreaddel folytatott turné után nekikezdtek egy második kislemez rögzítéséhez is, melyről az elsőként felvett, de a hanganyagon utolsóként szereplő számhoz, a Buriedhez elkészítették az első klipjüket is. Ekkor már meglehetősen nagy népszerűségnek örvendtek országos szinten, így gyakran kaptak olyan visszajelzéseket, hogy akár a mainstream közeget is megcélozhatnák. A későbbiek során előjött a téma, de Sanyi, a dobos, jelezte, hogy neki nem igazán férne bele már ilyen szinten, mivel ez neki inkább egy hobbi. Nem ez volt az egyetlen, ami miatt bomlásnak indult akkor a dolog, szerintük egyébként is túl gyorsan jött számukra minden, mely szintén növelte a komplikációkat, így végül a feloszlás mellett döntöttek 2017-ben.

Néha még az ikrek is eltávolodnak egymástól

Eleinte örökre szólt a szétválás, miután egy darabig új énekest is kerestek, mivel Anna is elhagyta a zenekart, de nem igazán vált be senki. Belekezdtek külön-külön projektekbe is, de ezek sem kerültek a próbatermen kívülre. 2018 tavaszán mégis úgy döntöttek, hogy újra megpróbálják a közös zenélést, ezúttal hozzávetőlegesen havi egyszeri rendszerességgel, merthogy így tudták összeegyeztetni akkoriban. Az interneten kerestek új dobost, majd lett is jelentkező, aki pont egy enyhébb hangvételű zenekarban próbálta volna ki magát. 2019 februárjában fel is vették az első és eddig egyetlen magyar nyelvű Mirror Twin számot Nem rejti el címen. Ezt követően a legutóbb csatlakozott tag ki is lépett, ám az elválás ezúttal nem szólt örökké, Anna, Roland, Zoli és Tibi a másik gitáros úgy döntöttek, hogy mindenképp folytatják később. Utóbbi viszont picit később szintén kilépett, így a helyzet egy darabig reménytelennek tűnt.

2019-ben megismerték Szalay Ignácot, akiről gyorsan kiderült, hogy igencsak jeleskedik a dobolásban. Úgy érezték, véletlenszerűen, de újra egybeállt minden ahhoz, hogy megint felvegyék a ritmust, így egy közös borozás alkalmával Annánál megkérdezték, hogy játszana-e velük a továbbiakban. A válasz igen volt, így nekiláttak újra a tagkeresésnek, ezúttal még egy gitáros szerepére. Így jött a képbe régi barátjuk, Szűcs Bendegúz, aki meglátta a Mirror Twin Facebook-oldalán a hirdetést és jelentkezett is. Zoli és Anna szerint ilyen erős felállással ezidáig még nem rendelkeztek a korábbiakban, és úgy gondolják, hogy jó helyen és időben voltak ahhoz, hogy egy olyan zenekar jöjjön létre, ami töretlenül tud működni, mivel hatalmas összetartó erőnek érzik, hogy barátok. Bendegúz ismerettsége révén a szintén szegedi székhelyű, The Beast Withint alkotó tagokkal gyorsan sikerült próbatermet szerezniük, így 2021 májusában meg is tudták kezdeni a közös zenélést.

Az elmúlt öt év során, mióta nem koncerteztek, a színtér teljesen megváltozott. Új zenekarok alakultak és kialakult egy olyan közeg, ahol már ők is sokkal szabadabb mozgástérrel rendelkeznek. Úgy gondolják, mostanra elkerülhető a mindenféle line-upokba való besűrítés, mivel olyan formációkkal tudnak játszani egy este során immáron, mint a Berliose, a BetterThanEver, a The Vernal, vagy a szintén már korábban is létezett Berriloom And The Doom.

Feltámadó entitás

2021 őszére megfogalmazódott bennük, hogy az új tagokkal egy új számot kell írniuk és új klipet készíteniük hozzá, mely most, április 20-án érkezett meg Eternal Entity címen. A dal témáit még egy korábbi ötletelésből húzták elő, amin Bendegúz is finomított. Zoli elmondása szerint az új tartalomra azért is volt szükség minél előbb, mert érzett egy bizonyos késztetést arra, hogy mindenképp mutassák meg az újonnan felállt csapatot egy új hang- és videóanyag kíséretében. Az elmúlt időkben két koncertre is volt lehetőségük, az egyikre Pesten, a másikra pedig itt Szegeden. Elmondásuk szerint ezek meglehetősen jól alakultak és a zenekari felhozatal is sokkal hozzájuk illendőbb volt mint korábban.

Mivel a koncerteket megelőzően leginkább a régi számokat gyakorolták be, hogy azokat megfelelően tudják prezentálni, a dalírásra a nyár alatt fognak igazán időt szakítani elmondásuk szerint, de persze ha valahova hívják őket zenélni, elmennek. Szerintük nem csak a színtér változott meg az öt év alatt, hanem a dalírás is sokkal flottabbul megy. Korábban Zoli volt a dalok ötletgazdája leginkább, de most sokkal nyíltabb forráskódú az egész, és Bendegúz jelenléte a másik gitár mögött új flow-t diktál a játékban. Anna és Zoli úgy gondolják, hogy már jól tudják azt, hogy miért Mirror a Mirror, és sokkal egyenesebb célként van jelen az, hogy mit szeretnének és hogyan. Ugyan még nem tiszta, hogy kis- vagy nagylemezt szeretnének, abban mindketten biztosak, hogy a fő mű még előttük van.