Kóbor Balázs Szetáv-ügyvezető: Sokan félreértik a Szegeden épülő geotermikus rendszer jelentőségét

A panellakásban élők a jelenlegi szabályozás szerint limiten felül fogyasztva is rezsicsökkentett árral kapják majd a számláikat. A távhőszolgáltatónak azonban ez hatalmas veszteséget jelent – írja a Délmagyarország.

A portál cikke szerint a korábban bejelentett rezsiváltozások alapján egyelőre a panellakásban élőkre nem vonatkozik a gáz piaci áras átlagfogyasztási limit. Kérdés azonban, hogy mindez meddig lesz fenntartható. Kóbor Balázs, a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott a KESMA-lapnak, hogy egyelőre még az sem látszik, az idei fűtési szezon finanszírozása hogyan alakul majd.

Augusztusban fixálják, mennyiért vásárolhatnak a távhőszolgáltatók gázt. Ez a jelenlegi piaci árakat tekintve a tavalyi összeg nyolcszorosa. Mivel a szolgáltatás 2013 óta nonprofit tevékenység, a költségek viszont mindig magasabbak, mint a bevétel, távhőtámogatásra jogosultak ezek a cégek. A mostani árak ismeretében ez azt jelenti, hogy az előző évi támogatás nyolcszorosát kellene megkapnunk. Hogy ez kormányzati pénzből megvalósítható-e, azt nem tudom. A támogatás összege októberben derül majd ki a miniszteri rendeletből” – vázolta fel Kóbor, aki hozzátette:

sokan félreértik a Szegeden most épülő geotermikus rendszer jelentőségét.

Ennek köszönhetően tavaly 13, idén várhatóan 2025 százaléknyi gázfelhasználást válthatunk ki. Mivel azonban ennyivel kevesebb gázt vásárolunk, a támogatásunk is ennyivel kevesebb, vagyis ez költségmegtakarítást nem jelent” – magyarázta a lapnak. Még ha a kormány meg is téríti a gáz árából adódó veszteséget a kormány, a hő előállításához szükséges villamosenergia költségeit viszont nem.

Egyelőre tehát csak az látszik, hogy komoly veszteséggel tudják biztosítani az ellátást rezsicsökkentett áron a hőszolgáltatók. A kérdés csak az, hogy a szolgáltatás fenntartása érdekében ki fogja megfizetni ezt a pénzt.