1,5–3 milliárd forint lehet a rezsiköltségek emelkedése a nagyvárosoknál, a kormány nem mindenhol segítene

Vizsgálja az állam annak a lehetőségét, hogy miként tudja támogatni azokat az önkormányzatokat, amelyeknek gondot okoz a megnövekedett energiaárak kigazdálkodása – értesült a kormányközeli Magyar Nemzet több önkormányzati érdekvélelmi szövetségtől is.

A kistelepüléseken minden kisebb léptékű, de a gond az nagy lehet – jelentette ki az energiaárak emelkedésével kapcsolatban a Magyar Faluszövetség elnöke a Magyar Nemzetnek. Az önkormányzatokkal kapcsolatban működik egy tárcaközi bizottság; azon dolgoznak, hogy az energiaárak emelkedését elviselhetővé tegyék a települések számára, és ezt jogszabályi keretbe foglalják – fogalmazott Szabó Gellért.

A legrosszabb helyzetben a legkisebbek vannak, és azok, ahol nincs iparűzésiadó-bevétel. 

Ebbe a körbe tartozik a hazai települések nyolcvan százaléka.

Szabó kitért arra, hogy a kormány az önkormányzatok működési nehézségeinek orvoslására rendkívüli kiegészítő támogatást biztosít, de ez a keret szavai szerint most kevés lesz. Persze azt is tudjuk, hogy a központi költségvetés nem tud minden terhet átvállalni. Meg kell találni a mind két fél számára megfelelő megoldást – mutatott rá.

Ám ahol van adóbevétel, ott is sok terhet cipelnek a települések, meg kell nézni, hogy mekkora a teherbíró képességük. Van, ahol adni kell támogatást, míg néhány helyen erre nem lesz szükség – hangsúlyozta a Somogy megyei Tab polgármestere a lapnak. Schmidt Jenő megerősítette, hogy a kormány segíteni fog az önkormányzatokon, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium egy pontos adatbázist készít.

A megnövekedett gáz- és villamos energiaárak miatt a többletköltség 1,53 milliárd forint lehet egy-egy nagyvárosban.

Egyes, nagyobb önkormányzatoknak az év végéig vagy akár 2023. decemberig fix áras szerződéseik vannak, így nekik könnyebb. A nagyobb városokban ráadásul jellemzően jelentősen nagyobb az iparűzésiadó-bevétel is. Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke kérdésre elmondta, megpróbálják a mai árakat alapul véve azt is megvizsgálni, hogy mi várható 2023 elejétől.