A kanadai Manitoba egyetem hallgatói Szegedre jönnek két hétre, hogy nyelvünkkel és kultúránkkal ismerkedjenek

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológia Központ első alkalommal rendezte meg a kanadai Manitoba Egyetem diákjai számára a Magyar kultúra és magyar, mint idegen nyelv című nyári egyetemét. A kurzus július 26-án indult és augusztus 14-én zárul. A 3 hetes programon a diákok egy hetet töltenek Budapesten, kettőt Szegeden.

Az évek óta fennálló együttműködés a kanadai Manitobai Egyetem és az SZTE között eddig leginkább az oktatói, kutatói kapcsolatokra épült. Nyolc éve a kanadai intézményben a Hungarológia Központ egy-egy oktatója tanít magyar, mint idegen nyelvet és kultúrát. A nemzetköziesítés jegyében a szegedi egyetem egyik stratégiai célja a kanadai irányú nemzetközi kapcsolatok élénkítése, új együttműködési lehetőségek feltérképezése.

Hónapokkal ezelőtt elkezdtünk egy tárgyalást a kinti tanszékvezetővel, és felvetettem azt az ötletet, hogy mit szólnának egy hungarológiai jellegű, úgynevezett »Immersion Hungary« programhoz, ahol a magyar kultúrát mutatnánk be több szempontból. Ezt támogatták és kértek néhány magyarórát is. A program két részből áll: napi minimum 46 óra kultúra, valamint egy óra nyelvoktatás. Idén ezt tíz főre hirdettük meg, ami pár nap alatt be is telt – mondta Árvay Anett, a Hungarológia Központ vezetője.

A Manitobai Egyetemmel kötött új megállapodás alapján tíz kanadai diák tölt el három hetet Budapesten és Szegeden.

A program célja, a magyar kultúra sok szempontú megismerése, emellett a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése. Az angol nyelven oktatott kurzus minden egyetemi hallgató számára szabadon felvehető és az elvégzése után 7 kredit jár.

  • A program elején Budapesten a köztéri és kollektív emlékezet témakörében szervezett túrán vehettek részt a fiatalok.
  • Szegeden a BTK oktatóinak óráin vehetnek részt. A program része a magyar kultúra, élet és társadalom megismerése, kirándulásokon, tanórákon és vendégelőadásokon, valamint a magyar nyelvet is gyakorolhatják. Szegedi nevezetességeket látogatnak meg, többek között a zsinagógát, a Reök-palotát, az alföldi tájházat.
  • Hódmezővásárhelyen múzeumpedagógiai programon vehetnek részt, amelyen a korongozást is kipróbálhatják.
  • A népi építészettel pedig nemcsak előadásokon, hanem Ópusztaszeren a falumúzeumban is megismerkedhetnek.

Mivel a manitobai egyetem ösztöndíjjal támogatja ezt a programot, a jelentkezők először egy rövid interjún vettek részt, valamint egy motivációs levelet is kellett írniuk. A kurzus végén a számonkérés két módon történik: Szegeden kis beszámolót kell készíteniük, majd csoportos és egyéni prezentációt tartanak, amely gyakran a főszakjukhoz kapcsolódik. Szeptember végéig pedig egy hosszú összefoglaló reflektív esszét kell írniuk a tanulmányútról, ezt már Kanadából küldik vissza Szegedre.