Háromszázan tüntettek a rezsicsökkentés csökkentése ellen, Toroczkai a globális elitet teszi felelőssé

Fotó: Bálint András / Szegeder

Szemfelnyitó tüntetést tartott a Mi Hazánk Mozgalom a szegedi Dugonics és Árpád terek határán, ahol rengeteg témát érintettek, és nagy vonalakban megoldást is kínáltak rájuk. Szó volt migrációról, rezsiemelésről, a katatörvény módosításáról, globális multikról és még a covidról is a tüntetésen, ami inkább a beszédek higgadt meghallgatása volt.

A tüntetés valamivel 18 óra után kezdődött a szegedi Nagyáruház előtt felállított kis pódiumnál, ami mellett aláírásgyűjtő pult várta azokat, akik szignójukkal is tiltakoznának a rezsi, illetve katatörvények módosítása ellen. A rendezvényen legkevesebb 300-an jelentek meg, többségében nyugdíjasok és középkorúak. A kis színpadot Mi Hazánk-lobogók vették körül, amiket láthatósági mellényes szervezők tartottak.

Megbukott Orbán is a mi hazánkosok szerint

A felszólalásokat a 2006-os zavargások és az azt megelőző őszödi beszéddel vezette fel Baranyi László megyei elnök, és ebből jutottunk el odáig, hogy ugyanúgy, mint a Gyurcsány-kormány, Baranyi szerint a Fidesz kormányzása is megbukott. Beszédében főleg az energiaárakra fókuszált, illetve több idézetet olvasott fel az elmúlt időkben hallott energetikai kijelentésekből, főleg Szíjártó és Orbán szavait idézve.

Baranyit Fackelmann István, Ásotthalom alpolgármestere követte, aki igen hosszúra sikeredett beszédében három fő motívumot érintett, a térséget érintő migrációs problémákat, az aszályt, majd a rezsit és a katát.„A migrációs válság tovább folytatódik!” – jelentette ki.

Arról beszélt, hogy a migrációs helyzet még mindig problémát jelent Magyarország számára, és bár a kerítés szerinte működik, önmagában nem jelent megoldást, mivel kikerülhető, átmászható, kivágható, tehát kell hozzá az emberi erő is a megfelelő felhatalmazásokkal. Példaként Bulgáriát említette, ahol „fegyvert használtak a legelején”, és emiatt elkerülik az illegális bevándorlók. Bolgár mintára tehát a fegyver lenne a megoldás a magyar határ védelmére, illetve annak akár éles használata is Fackelmann szerint.

Fotó: Bálint András / Szegeder

„A mezőgazdasági termelés, az erdőgazdálkodási műveletek veszélyben vannak, végveszélyben vannak.” Állítása szerint az ország ökológiai katasztrófa szélén áll, ami ellen még nem késő tenni. Szerinte a megoldás a Duna-Tisza közi csatorna, amivel „kétszáz éve adós a politika”, továbbá reméli, hogy „lesz olyan politikai erő, ami a 800 ezer hektár homokháti területet, a maga hungarikummá nyilvánított tanyavilágával megmenti”.

A harmadik, amiről beszélt, az a covid volt. „Na most ezzel jól megetettek bennünket!” Fackelmann úgy véli, az egész a népesség egymásnak ugrasztása miatt történt, és a politikai erőknek csak a népesség megosztása volt a célja. Felhozta Zacher Gábort, aki négy oltás után lett beteg nemrégiben, amire az antitestkúra, azaz az atitesteket már tartalmazó vérplazma szervezetébe juttatása volt az orvosság. Kitért még a rezsi- és a katatörvény hirtelen és drasztikus módosításaira is, de ez inkább csak egy összefoglaló volt, a témát később Toroczkai jobban kibontotta.

Láttuk előre, ez egy konkrét terv része volt

Toroczkai László következett a színpadon, akinek a nevét Baranyai a nagy izgalomban elrontotta és Istvánként hívta, de a közönség javította bekiabálás formájában, majd megkönnyebbült, közös taps jött. Beszéde csapongó volt, de látszólag kényelmesen tért át egyik témából a másikba, egy pillanatig sem tétovázott, akár a covidról beszélt, akár az energiaárakról, de még a globális elit uralma sem hozta zavarba.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Baranyai azon felvetésére, hogy az emberek kvázi a pártelnök miatt jöttek el, azt mondta, „nem én miattam jöttünk most össze, hanem amiatt, hogy mindenki érzi már, hogy nagyon nagy baj van Magyarországon”. Toroczkai szerint fel kell nyitni honfitársaink szemét, mert mindenki találkozik azokkal a problémákkal, amiket az előttük szólók felsoroltak. Első témája a covid volt, itt Letoha Tamást hozta fel példának, aki a világszinten elismert módszerek alkalmazása ellen emelte fel a hangját.

Hosszasan boncolgatta, hogy a Mi Hazánk már a járvány elején arra próbálta meg felhívni az emberek figyelmét, hogy nem akkora a gond, mint amekkorának a politikai elit láttatni akarja. Állítása szerint ezért őket cenzúrázták, főleg a Facebokon, szerinte teljesen jogtalanul. „És tényleg nagyon sokan csak néztek ránk, amikor először elkezdtünk az igazságról beszélni”, mondta, majd kitért rá, hogy már 2020 elején megmondták, hogy a világjárványnak súlyos politikai és gazdasági hatásai lesznek, ha azt adott formában kezelik.

„Azért láttuk előre ezt, mert mindez egy konkrét terv része.” A világ változásáról az ásotthalmi polgármester szerint ugyanis Claus Schwab és a Világgazdasági Fórum tehet, mint a világ vezető gazdasági cégeinek szövetsége, szerinte ugyanis a Fórum úgy variálja a valutáját és a gazdasági helyzetet, ahogy akarja. Gondolatmenete gyakorlatilag az Új Világrend néven ismert összeesküvés-elmélet burkolt ismertetése volt, amire később felhúzta a katatörvény témáját is. Szerinte ugyanis

Magyarország kormánya felsőbb utasításra fizetteti meg a válság árát a hétköznapi emberekkel,

és nem az akár német multikkal. Szerinte a Wolt, illetve a Foodoanda mint nagy világpiaci szereplők puszta kitolásból nem jelentik be rendesen a munkavállalóikat, majd ezt az egészet odáig vitte, hogy a két óriáscég már nem is akar magyar emberekkel dolgozni, hanem csakis külföldieket alkalmaznak. Példaként hozta fel, hogy neki Budapesten egyszer egy néger vitte ki az ebédjét, aki még angolul sem tudott.

A globális elit

Beszélt az amúgy valóban civilek által szervezett budapesti katamódosítások ellen szervezett tüntetésekről is, ahol ott volt a Mi Hazánk Mozgalom és ő is, egészen addig, amíg a politikai erők – ehhez példaképp a Momentumot hozta fel – ki nem vonultak a tüntetők közé. Schwab neve beszédében egyébként többször is előkerült még, lényegében ugyanazt mondta el, csak mindig másképp.

Toroczkai szerint mindenről a globális elit tehet, és ez igaz a közelgő világválságra és a klímakatasztrófára is. Beszéde végén az energiaárak emelkedésével azt vizionálta, hogy míg Németországban bezáratták az atomerőműveket, Magyarországon Paks még üzemel, illetve a szerbek felől gázt is kapunk, ezért az is elképzelhető, hogy mi fogunk majd energiahordozókkal segítséget nyújtani Németországnak. Toroczkai szerint az egész rezsicsökkentés-csökkentés elkerülhető lenne, sőt, még tovább lehetne csökkenteni az áram és a gáz árát, ha a lakosság helyett a multik piaci árat fizetnének az energiahordozókért, ami valójában már folyamatban is van.

Végezetül arra kérte híveit, hogy a legközelebbi tüntetésre „nyissák fel” még tíz-húsz ismerősük szemét, és hozzák el őket, hogy a Mi Hazánk újdonsült támogatásával valós politikai ellenfele legyen a kormánynak.

Fotó: Bálint András / Szegeder