Bert Sakmann a róla elnevezett szegedi kollégiumnak adományozta Nobel-díjának másolatát

Bert Sakmann Nobel-díj érmének és oklevelének hiteles másolatát az egykor Szegedi Tudós Akadémiának is hívott Nemzeti Tudósképző Akadémiának adományozta. A relikvia a szegedi Bert Sakmann Kollégium épületébe kerül. A német sejtfiziológus sok szállal kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez, illetve a Nemzeti Tudósképző Akadémiához. Az SZTE hírportálja készített vele interjút.

A tudós a lapnak elmondta, hogy azért csatlakozott a Szegedről indult programhoz, melyet a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, és a tudósképző akadémia indított 2012-ben, mert ez a szegedi tudományos kiválóságnak a hagyományát hivatott fenntartani, ami Szent Györgyi Albert áttörő felfedezésével kezdődött. Azóta több rangos felfedezés is történt, azonban biztos benne, hogy sok ilyen fogja követni: az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséhez vezető kísérleteit Karikó Katalin Szegeden kezdte.

Bert Sakmann elmondta, azért szereti városunkat, mert hasonlít Heidelbergre, ahol felnőtt, de az egyetemi könyvtár is lenyűgözte: gazdag a könyvkínálata például az európai történelemről, de sok az olyan könyv is, ami kedvenc témáiról szól. „Például arról, hogy a magyarok hogyan jöttek ide, a Kárpát-medencébe.” Az 1956-os felkelés akkor történt, amikor a tudós még kisfiúként minden este a Szabad Európa Rádiót hallgatta. Mélyen érintette, hogy az ezt kiváltó diáktüntetések itt, Szegeden kezdődtek, mielőtt átterjedtek volna Budapestre.

Szerinte azért fog működni ez az új akadémiai projekt, mert még sosem látott ennyire elkötelezett embereket, akik a tudomány oktatását tartanák szem előtt, mint itt. „A mi programunk célja, hogy a hallgatók gyakorlati laboratóriumi tapasztalatokat szerezzenek, mielőtt eldöntenék, hogy az orvosi kutatás vagy gyakorlat melyik ágára szeretnének szakosodni. Talán még ennél is fontosabb, hogy segít nekik kiválasztani, hol folytathatják posztdoktori kutatásukat. A program teljes sikert aratott a laboratóriumi munka közelségét kedvelő hallgatók oktatásában” – fejtette ki.

„Az a célunk, hogy olyan atmoszférát teremtsünk, mint a harvardi vagy oxfordi, cambridge-i egyetemeken.

Arra, hogy mi minden szükséges ahhoz, hogy Szeged magyarországi Cambridge lehessen, a német tudós azt válaszolta, hogy elsősorban a fiatalok kíváncsisága, másodsorban jól felszerelt laboratóriumok és kutatóhelyek kellenek, harmadsorban pedig olyan tanárok, aki a megfelelő irányba terelik a tudomány különböző szeletei iránt érdeklődő fiatalokat. A feltételek maradék 50 százaléka: a szerencse.

Fotó: NTA

Bert Sakmann Nobel-díjának másolata újabb tudományos ereklye, amely – az NTA Bert Sakmann Kollégiumába kerülve – növeli a szegedi tudomány jeles helyeinek vonzerejét. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának arany medálja még megtekinthető a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri épületében az SZTE egykori rektora előtt tisztelgő centenáriumi emlékkiállításon. Az 1937-ben elnyert érem másolata az SZTE Szent-Györgyi Emlékszoba állandó kiállítását gazdagítja.