Kiderült végre, ki a leghíresebb szegedi a világon

A Portfolio írt hétfőn a Mapbox nevű térképszoftver új, interaktív funkciójáról, amely megmutatja, hogy ki egy adott város leghíresebb szülöttje. Szegedet Zsigmond Vilmos vitte.

A térkép a sport, kultúra, politika és tudomány szereplőit vetette össze, és segítségével azt nézhetjük meg, egy-egy városnak ki a leghíresebb szülöttje. Csakhogy itt nem szubjektív szempontok alapján jön ki az eredmény, próbáltak részrehajlásoktól mentes, tiszta képet adni.

A kalapba került személyeket a Wikipédiáról és a Wikidatáról származó információk alapján hasonlították össze, majd egy a Nature-ben nemrég megjelent tanulmányt használták fel, ami arra mutat rá, kit mitől lehet híresnek nevezni. Ezek:

  • az egyes személyek Wikipedia-oldalainak szerkesztésszáma;
  • az összes rendelkezésre álló életrajzban található szavak száma összesen;
  • az életrajzok átlagos megtekintéseinek (találatok) száma minden egyes személy esetében 2015 és 2018 között az összes rendelkezésre álló nyelvi kiadásban;
  • a Wikipédiából vagy a Wikidatából visszakeresett, nem hiányzó elemek száma, amely lehet születési dátum, nem és a befolyási terület is.
  • a Wikidatában használt külső hivatkozások (források, hivatkozások stb.) száma.

Ezek alapján a leghíresebb, Magyarországon született személyek között van Neumann János, Kodály Zoltán, Nagy Imre és Petőfi Sándor is. A legismertebb debreceni Lakatos Imre matematika- és tudományfilozófus, míg Győrből Richter János karmester, Pécsről pedig Victor Vasarely festő került ki első helyen.

Csongrád-Csanád megyei hírességeit is megnézhetjük, és meg is néztük, rangsorolva a legismertebbeket (ugyanis az oldal a nevek mellé egy hírességi rangszámot is párosít). Ezek alapján megyénk a világon legismertebb szülöttjei:

  1. Pulitzer József (Makó, 1847.) magyar származású amerikai újságíró, lapkiadó – 5539. helyzett
  2. Zsigmond Vilmos (Szeged, 1930.) magyar származású amerikai Oscar-díjas operatőr – 13728. helyzett
  3. Miloš Crnjanski (Csongrád, 1893.) magyarországi szerb költő, író, diplomata – 20510. helyzett
  4. Lucien Hervé (Hódmezővásárhely, 1910.) magyar származású fotográfus – 93317. helyzett
  5. Rózsa Sándor (röszkei–szegedi tanyavilág, 1813.) az egyik legismertebb magyar betyár – 101 832. helyzett
  6. Grecsó Krisztián (Szegvár, 1976.) József Attila-díjas magyar költő, író, dalszerző, az Élet és Irodalom munkatársa – 158 365. helyzett

Ha a térképen csak Szegedet nézzük, vagyis annak korábban nem Szegedhez tartozott városrészeit, újabb nevek jönnek elő, mint Csernus Sándor történész Tápéról; Molnár Gergely András Kiskundorozsmáról, aki halálakor a legidősebb magyar volt (108 évet és 116 napot élt); vagy Bugner József ökölvívó, színész Szőregről.

Forrás: Topi Tjukanov