Hadházy Ákos szerint Botka Lászlót azért puccsolták meg, mert rácsapott az asztalra egy fideszes törvény miatt

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szerint ha Brüsszel felül a kormány kamuígéreteinek és kontroll nélkül küld pénzt, senki soha nem lesz képes legyőzni a NER-t. Beszélt arról is, hogy már saját LMP-pártelnöki időszakában is üzent Rogán Antal, mit adjanak be, amit a Fidesz megszavazna. Miután elhajtotta, a javaslatot beadták a szocialisták, mire Botka László rácsapott az asztalra. A Válasz Online készített vele interjút.

Az interjúban beszélt arról is Hadházy Ákos független képviselő, hogy a kormánymédia szerint 28 milliós Volkswagen kisbusza ellenére úgymond kéreget állampolgároktól arra, hogy fent tudja magát tartani. A kérdésre válaszolva elmondta, hogy négygyerekes állatorvosként valóban él úgy, mint mondjuk egy német mozdonyvezető, azonban az autó nem volt vadonatúj, messze volt ettől a 28 milliós ártól. Elmondta továbbá, hogy van családja is, és annyi tartaléka azért nem volt, hogy egész stábot tudjon fizetni mellette.

Hadházy tíz éve még fideszes képviselőként dolgozott. Erről azt mondta a lapnak, hogy nagyon naiv 2006-tól egy-két évig volt. 2008 és 2010 között már látta, mi megy Szekszárdon, azt is, mennyit lopnak, de akkor még azt hitte, ez egy kivétel. Abba a hibába esett eleinte – mint az ellenzéki, vagy fideszes szavazók –, hogy úgy hitte, a másik oldal sokkal rosszabb, tehát kompromisszumokat kötött.

2012-ben állítása szerint már látta, hogy baj van, azonban csak 2013-ban lépett ki a Fideszből: az általa feltárt helyi trafikmutyiról kiderült, cseppet sem egyedi eset, hanem szándékosan szervezték így központilag. Szerinte most már nem biztos, hogy van értelme kiszállni, felállni esetleg lemondani: a rendszer 2022-re valószínűleg eljutott arra a pontra, amikor ennek már nincsen hatása a politikai folyamatokra. Itt megemlítette Hegedűs Zsuzsa közelmúltbeli esetét is.

Ezután azt is elárulta, hogy tiszteli Márki-Zay Péter elhivatottságát, de rengeteg szervezési hiba volt szerinte, ami veszélyeztette, hogy egy pártokon kívüli, jól szervezett politikai erő legyen a Mindenki Magyarországa Mozgalom. Ezt akkor szóvá is tette, azonban Márki-Zay nem nagyon hallgatta meg. Hadházy megemlítette, hogy a vásárhelyi polgármester sok hibát elkövetett a kampányban miniszterelnök-jelöltként is, de

szerinte a választási vereség nem ezen múlt, még ha ezt a pártok rá próbálják kenni azóta.

A Szabad Európán nemrég jelent meg egy cikk, amelyből kiderül, hogy Rogán Antalnak kapcsolattartói vannak egyes ellenzéki pártokban, akik tolmácsolják a kéréseit. Például azt, hogy nem kellene az energiaár-emelést nagyon piszkálni. Erre a Válasz Online rákérdezett, hogy kik azok, mire Hadházy elkezdte mondani, hogy az LMP akkor még nem képviselő tagjától kapott egy üzenetet, amelynek feladója Rogán Antal volt.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A levélben közölte, hogy milyen reklámtörvényt adjanak be, amelyet szívesen megszavazna a Fidesz. Állítása szerint elhajtotta, aztán meglepve tapasztalta, hogy az MSZP beadta ugyanezt a törvényjavaslatot. Igaz, Botka László akkor az asztalra csapott, ezért végül a szocialisták nem szavazták meg – tette hozzá.

Ezután puccsolták meg Botkát az MSZP-ben, ami Hadházy szerint talán a fő oka volt mindennek.

Az álellenzékiség pedig tényleg nem lehet üdvös modell: annak látszatdemokrácia a vége, az orosz állapotok magyar változata – fűzte hozzá. A teljes, Válasz Online által készített Hadházy-interjú ide kattintva olvasható.