Káosz alakult ki a József Attila sugárúton: a felújítás miatt az úttestre kényszerültek a gyalogosok és a biciklisek

Némivel később, mint, hogy beharangozták, de nekiláttak a gyalog- és kerékpárút, illetve a fák körüli rész rendbetételének a József Attila sugárúton. Azonban a kivitelezés alatt nem zökkenőmentes és veszélytelen a közlekedés.

Mint azt írtuk korábban, július 11-én, azaz hétfőn kezdték volna felújítani a József Attila sugárút nagykörút és a Szent György tér közötti szakaszát, pontosabban a kerékpárutat és a járdát, minderről az önkormányzat tájékoztatott. A projektről bővebben ide kattintva lehet megtudni például azt, hogy mit újítanak fel pontosan.

Azonban a munkálatok később kezdődtek el és nem is volt túlságosan jól megszervezve. Erről a Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezete posztolt közösségi oldalukon. Mint írják, sajnos ezúttal sem gondoltak arra, hogy hogyan fognak az emberek kerékpárral, közlekedni, holott ez kötelességük lett volna. Vagy gondoltak, csak nem izgatta őket – jegyezték meg szomorúan.

Múltkor azt írták, hogy nem nagyon lehet megoldani a kerékpárosok közlekedését ezen a szakaszon, csakhogy szerintünk meg lehetne, és kellene is. Egy kerékpárosbarát, zöld város nem csak a fejlesztései eredményével, hanem az addig vezető folyamatok során is helyt kellene, hogy álljon” – áll a posztban.

A munkálatokról azt írták: „Tegnap jó nagy káosz volt, az emberek mentek mindenfelé, köztük gyerekes családok forgatták a fejüket, semmilyen támpontot nem kaptak, hogy merre menjenek, meddig tart a munkavégzés. A belváros irányába ráadásul tilos az úttesten is biciklizni. Ez az eljárás így elég béna.

A poszthoz szokás szerint képeket is csatoltak mindezekről, majd a végén mutattak 1–2 európai példát, hogyan lehet kerékpárosok közlekedését ideiglenesen megoldani.

Mint írják a felújítás alatt lévő gyalogút miatt kizárólag gyalogosforgalom mehet a kerékpárúton, már ha nincs ott épp egy IFA. Itt még könnyű dolga van a bicikliseknek, mert Felsőváros felé lehet menni az úttesten. A belváros felé haladók azonban nem tudnak szabályosan kerülni az úttesten, mert ott tiltják a biciklizést.

Így aztán a szemközti járda a legnépszerűbb, ahonnan a zebrán jönnek vissza az emberek a csomópont másik oldalára a Római körútnál. Bár a lezárás előtt balra a párhuzamos utcán is lehet kerülni, de ezt nem mindenki tudja, főleg, hogy a körúton visszavezető bicikliút létezése erősen kétséges. Mindez a fenti galériában vizuálisan is látható.