Szegeden 43 és 44 fokot mutattak a telefonos appok szombatra, de vajon tényleg annyi lesz?

Manapság már mindhatni, hogy mindenkinek van okostelefonja. Ezeken gyakorlatilag beépített funkció az időjárás-előrejelző applikáció. Azonban nem mindegy, hogy melyiket használjuk, mert a végén még megrémülhetünk az értesítésektől.

Ugyanis csütörtökön azon kaptam magamat, hogy a Google applikációjának értesítése még csütörtök este 42 fokot jósolt péntekre vonatkozóan. Ez azért szerencsére nem nagyon jött be, mivel ennél kevesebb volt, bár a hőérzetünkön ez mit sem javított. Még rosszabb is történhetett volna: A Telex cikke szerint 44 fokot jósoltak Szegedre az Iphone-felhasználóknak.

Aztán jött pénteken egy újabb értesítés, miszerint 43 fok lesz szombaton. Ekkor mi is megjósoltuk, hogy nagyon meleg lesz, de mindössze 41 fok körüli csúcsot jósoltak a hazai meteorológusok. De vajon miért ennyire eltérőek például az OMSZ, vagy az általunk is sokat szemlézett Időkép adatai a telefonunkon található, nemzetközi applikációk által mutatott adatoktól?

Egyrészt, mert más forrást használnak. Ha minden igaz, akkor az Iphone-felhasználóknak a beépített applikáció az Accuweather adatait használják fel, amely 44 fokot jósolt Szegedre. A Google később már módosított 40 fokra, de ők a Weather.com oldalról szedik az információkat, akik korábban 42 és 43 fokokat jósoltak városunkba.

Másrészt, ahogy azt Nagy-Kurunczi Rita, az Időkép vezető meteorológusa a Telexnek elmondta, ezek a külföldi időjárás-oldalak nyers modellkimeneteket használnak, kisebb felbontásúak, nem veszik figyelembe annyira a helyi viszonyokat, lokális hatásokat, amelyek akár több fokkal is képesek befolyásolni a hőmérsékletre vonatkozó előrejelzéseket.

A mérési módszer sem mindegy, hitelesített mérőállomások más adatot mutatnak, mint otthon a higanyos, napsütötte teraszra kirakott házi hőmérőnk. A Meteorológiai Világszervezet ajánlása szerint a mérőműszereknek füves (tehát nem lebetonozott) területen kell állniuk, a közvetlen közelükben nem lehetnek nagyobb tereptárgyak (épületek, növényzet), és mindegyik 2 méter magasságban méri a hőmérsékletet.

Jó kérdés, hogy végül melyik lesz közelebb az igazsághoz,

ugyanis az országos hőtérképen is jól látszik, hogy míg a nyugati határszélen mág jóval hűvösebb van (33–35 fok), de ez akár igaz a Balaton környékére is, addig az egyik legmelegebb terület hagyományosan Szeged és környéke, ahol már pénteken 40 fokot mértek, míg nem sokkal dél után a reptéri műszer szombaton már 39,8 fokot mutat.

Forrás: Időkép.hu